08:10 / 03.04.2021.

Autor: Gorana Hegediš

Ove subote preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Još jedan Uskrs pod epidemiološkim mjerama, ali bez strogog zatvaranja. Kakve se posljedice očekuju? Zašto su brojevi zaraženih, oboljelih i umrlih tako visoki? Kada se mogu očekivati značajniji efekti cijepljenja? Kakve će se mjere primjenjivati tijekom prikupljanja potpisa i izborne kampanje za lokalne izbore? To su samo neka od pitanja na koja odgovore možete poslušati u Intervjuu tjedna od 10:05. Gost je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira iz studija Radio Zadra donosimo: od paške skute preko janjetine do ulja i slastica - "Pag na meniju" - projekt je koji je povezao paške ugostitelje, učenike i turističke djelatnike. Prvi inkubator na hrvatskim otocima otvoren je u Novalji - prostor za rad dobilo je 16 mladih otočnih poduzetnika. Posjetili smo centar Ragan. Velika je subota, pa smo jedan dio emisije posvetili uskrsnim običajima: doznajte kako maslina postaje palma. Zavirili smo na jednu radionicu pletenja maslinovih grančica.

Marko Bosak je pjevač i vođa sastava Bosak & The Second Hand Band. Njihov drugi studijski album Based on a True Story, iskoristili smo kao povod za današnji razgovor u emisiji Vrijeme za glazbu od 12:20.

U emisiji Na pragu uspjeha od 13:10 predstavit ćemo pijanista Tomislava Damjanovića.

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:03 poslušajte o ukrajinskim posebnostima obilježavanja Uskrsa, a o tome će nam ispričati zagrebačka Ukrajinka, Marusja Jurista koja je nedavno primila i odlikovanje predsjednika Republike Ukrajine jer, ističu, nosi baklju vjere i identiteta Ukrajinaca. Koordinacija nacionalnih manjina Grada Zagreba niz godina u Hrvatskoj kući "Materina priča"” organizira vrlo živopisnu izložbu Uskrsne pisanice i običaji nacionalnih manjina Grada Zagreba. Sutra za Židove završava bladan Pesah kojim se slavi izlazak iz egipatskog ropstva. O značenju Pesaha govorit će glavni rabin Hrvatske, Lučano Moše Prelević.

U terminu Radio scene od 18:05 emitramo djelo Halila Gibrana Prorok. Ova filozofsko-poetska proza u kojoj se, uostalom kao u cijelom Gibranovom djelu, osjeća razmišljanje na tromeđi vjerskih tokova – kršćanstva, židovstva i islama. Čovjek kojeg svi oslovljavaju Prorokom čeka brod koji će ga odvesti natrag u domovinu. Njegova objava da će napustiti kraj gdje je dugi živio okuplja ljude i sad on stoji pred gomilom. Htio bi im svima nešto darovati, nešto ostaviti.

U emisiji Etnoton od 19:25 slušat ćemo korizmene pjesme u izvedbi ansambla narodnih plesova i pjesama Lado.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete priču Ane Đokić Pongrašić Bao baobab i mala Kibibi.

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Na pragu uspjeha / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 10 sati možete slušati emisiju Svakom loncu poklopac koja je zamišljena kao projekt koji za cilj ima promidžbu turističke, gastronomske, enološke i tradicijske ponude različitih krajeva Hrvatske. Kroz emisiju želi se potaknuti i poduprijeti lokalno poduzetništvo vezano za turizam, vinarstvo i ugostiteljstvo.

Subotom na Drugom programu Hrvatskoga radija

Subotom na Drugom programu Hrvatskoga radija

Foto: Svakom loncu poklopac / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u Operi na Trećem donosimo snimku iz Theatera an der Wien. Na programu je opera u tri čina Taida Julesa Masseneta. Solistima, Zborom Arnold Schoenberg i Radio Simfonijskim orkestrom iz Beča ravna Leo Hussain.

Subotom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Subotom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Opera na Trećem / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!