Ovoga ponedjeljka preporučujemo

21.02.2022.

07:21

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 raspetljavamo četiri riječi od kojih svaka znači svoje, ali dvije su vrlo nalik na druge dvije. Na jednu od njih jezičari se, dapače, posebno mršte! 

Hrvatski isusovci za obitelj, naziv je projekta koji su članovi Družbe Isusove organizirali u povodu 50. obljetnice Obiteljske ljetne škole i u povodu višegodišnjeg djelovanja Obiteljskog centra Fakulteta filozofije i religijskih znanosti koji vode oci isusovci. Tim povodom u Susretu u dijalogu raspravljamo o doprinosima isusovaca, ali i Crkve općenito obiteljima, obiteljskom životu, njegovanju obiteljskih vrijednosti. Zašto je obitelj i danas temeljna stanica svakoga društva, kakva je biblijska vizija ljubavi i braka, što naglašava teologija bračne vjernosti, koja je važnost obitelji u službi cjelovitoga odgoja, kako se snalaze hrvatske obitelji između evanđeoskog ideala i životne zbilje, što kada brak ne uspije i obitelj se raspada? Gostuju profesori Fakulteta filozofije i religijskih znanosti o. Antun Volenik, Marija Džinić i Dan Đaković. Emisija počinje nakon vijesti u 9 sati. Urednica je Tanja Baran

U Kretanju točke od 10:05 otkrivamo kako vrijedne ruke u Hrvatskom restauratorskom zavodu obnavljaju nebesko plavu balsku haljinu barunice Ane Zmajić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, te koje Male predmete/Velikih priča možete vidjeti u Muzeju grada Zagreba?

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U Minijaturama za radoznale od 12:23 govorimo o uvozu u željeznom dobu. Vrijedni predmet oduvijek su bili stvar prestiža, pa su naši preci činili sve kako bi uvezli robu i oružje kojim su se hvalili pred svojim mještanima. O tome našoj Maji Raguž govori profesor Hrvoje Potrebica.

Zadnja srijeda u veljači rezervirana je za obilježavanje Dana ružičastih majica u cijelom svijetu, a Osnovna škola Zorke Sever u Popovači ove je godine proglašena nositeljem Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Svečano obilježavanje se zbog zimskih praznika održalo tjedan dana ranije, a što su pripremili i koju su poruku taj dan o nasilju poslali iz Popovače - otkrivamo u emisiji Izvan okvira u 13:10.

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 do 16 sati na Prvom programu Hrvatskog radija i Četvrtom programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete solo kantautorski album Aljoše Šerića Što ćemo raditi do kraja života.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo prvi dio djela Jasminke Domaš Kadišl i nebeski putnici. Ovaj kratki zapis ozvučuje intimne strahove židovskih djevojaka i mladića i užasnutost odraslih žena i muškaraca od budućnosti, od uhićenja, od deportacije.

Klasični kroj
od 18:15 posvetili smo sjajnim hrvatskim glazbenicima – tenoru Tomislavu Mužeku i Zagrebačkom kvartetu saksofona, te njihovom zajedničkom projektu – kompaktnoj ploči Night and Day na kojoj su snimili najpoznatije jazz standarde.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo japansku narodnu priču Dječak koji je volio crtati.

U emisiji Pomorska večer od 20:15 koja se realizira iz HRT studija u Splitu izdvajamo: Bliži se kraj veljače, vrijeme za podnošenje poreznih prijava; za pomorce i dalje ostaju na snazi beneficije iz covid krize, Jadrolinija obilježava 75 godina, projekt prvog pravog, komercijalnog hrvatskog broda na elektro pogon je pred vratima ali u svijetu već kreću narudžbe i za druga alternativna goriva, bez emisije CO2, a ribari polovično zadovoljni s novim vladinim mjerama, cijena goriva i dalje ostaje najveći problem.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

U emisiji S mjerom od 9:40 te od 16:40 izmjerili smo detalje o vodi kao važnom sastojku svakoga od nas! Temu za ovu epizodu pripremio je Hrvoje Sučić.

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom Maja Peterlić razgovara sa Slavkom Kozinom, predsjednikom Zajednice nakladnika i knjižara, Vanjom Čučkovićem, voditeljem maloprodaje knjižare Znanje, te Seidom Serdarevićem, glavnim urednikom nakladničke kuće Fraktura, o nekim problemima s kojima se suočava hrvatsko nakladništvo, o okolnostima koje utječu na prodaju knjiga, na rad knjižara te na kupovanje knjiga i na čitateljske navike.

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)


video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!