Ove subote preporučujemo

12.03.2022.

06:30

Autor: Gorana Hegediš/HR

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Magazin Hrvatskog radija Inventura od 9:05 u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku donosi: Nakon pada vojne besposadne letjelice u Zagrebu, državni vrh poručuje da, iako ozbiljan, incident nije usmjeren protiv Hrvatske. Rat u Ukrajini ušao u treći tjedan – u Mađarsku se šalju hrvatski vojnici, pristiže sve više izbjeglica, državne zalihe se ubrzano pune. U vruću fotelju ministra graditeljstva sjeo Ivan Paladina – vladajući ističu njegovo menadžersko iskustvo, oporbi sporne ruske veze.

Pad izvidničkog drona koji je iz Ukrajine stigao u Hrvatsku otvara i pitanje nacionalne sigurnosti? Kako ne paničariti u vrijeme globalne panike? Mogu li se političkim porukama smanjiti dezinformacije? Kako se oduprijeti informacijskom predoziranju? Koliko su važni hakeri? Je li moguće preslagivanje svijeta u informatičkom i informacijskom smislu? Odgovore na ta pitanja možete poslušati u Intervjuu tjedna od 10:05, a gost je komunikacijski stručnjak Marko Rakar. 

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

Emisija Tisuću bisera od 10:30 realizira se iz HRT studija u Splitu.

Šoltani udomili 80 izbjeglica iz Ukrajine – među njima je i jednomjesečna beba.

Udruga Brački pupoljci traži da se djeci s teškoćama osigura adekvatna pomoć države na rodnom otoku. Na Biševu se otvara Centar za posjetitelje " Modra špilja ", vrijedan 30 milijuna kuna. 500 godina neprekinute tradicije : procesija 'Za križen' i ove se godine održava na središnjem dijelu otoka Hvara.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

Robert Bašić je gitarist i graditelj gitara iz Galgova pored Samobora. Bio je član nekoliko glazbenih sastava, a najpoznatiji je Country Strike s kojim je nastupao diljem Lijepe naše ali i u Americi. S njim je razgovarao autor današnje emisije,Vrijeme je za glazbu od 12:20 Tomislav Goluban.

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Vrijeme za glazbu / HR1

U emisiji Na pragu uspjeha od 13:10 uz zanimljivosti iz povijesti Međunarodnog radijskog natjecanja "Concertino Praga", predstavljamo dobitnike prve i druge nagrade u kategoriji komorne glazbe 2021., Duo Mraček - Peruška i Trio INNsolitus. U njihovoj ćemo izvedbi čuti djela Georgea Gershwina, Jeana Matitije i Zoltana Kodalyja.

Na pragu uspjeha

Na pragu uspjeha

Foto: HRT / HRT

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 poslušajte: Ukrajinci iz Hrvatske preko kulturnih ukrajinskih društava neumorno pomažu u prihvatu izbjeglica - među njima su i riječki Ukrajinci. Savez Roma "Kali Sara" organizirao je tribinu o temi položaja Romkinja. Poslušajte i o istaknutim albanskim ženama tijekom povijesti. Bit će riječi i o manjinskom obrazovanju u zagrebačkim školama.

U terminu Radio scene od 18:05 emitiramo djelo Dejana Šorka: Bolest Franje Gajana. Glavno lice obolijeva od neobične bolesti. Čekajući u bolničkom krevetu da stigne dan ozdravljenja shvaća da se život jednako kotrlja i bez njega, te da je on, ovako bolestan, za svoju malu obitelj postao nepotrebni višak. Posljednja gesta – okretanje prema zidu - izraz je tupe patnje, pa i predaje koju su već na svoj način učinili vječni bolesnici oko njega s kojima dijeli bolničku stvarnost.

 

Radio scena podcast

Radio scena podcast

Foto: HRT / HRT

U današnjoj emisiji Etnoton od 19:25 najavit ćemo seminar ženskog klapskog pjevanja koji se u organizaciji Ženske klape Sentoria održava u Daruvaru od 11. do 13. ožujka. Sugovornica nam je voditeljica klape Sentoria, gospođa Romana Herout.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Ane Đokić: Bao baobab i mala Kibibi.

Galerija
Etnoton, Foto: HRT/HRT
Priča za velike i male, Foto: HRT/HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 10 sati možete slušati emisiji Svakom loncu poklopac koja za cilj ima promidžbu turističke, gastronomske, enološke i tradicijske ponude različitih krajeva Hrvatske. Kroz emisiju želi se potaknuti i poduprijeti lokalno poduzetništvo vezano za turizam, vinarstvo i ugostiteljstvo.Svakom loncu poklopac

Svakom loncu poklopac

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 19 sati U Operi na Trećem poslušajte odgođeni prijenos opere u tri čina Lea Delibesa „Lakme“ iz Opere u Madridu. U glavnim su ulogama sopranistica Sabine Devieilhe, kao Lakmé, tenor Xabier Anduaga, kao Gerald i Stéphane Degout, bas, te bariton David Menéndez. Solistima, zborom i orkestrom Opere u Madridu ravna Leo Hussain.
Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!