03:05 / 26.03.2022.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ove subote preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Povijesni kontekst, sadašnji ciljevi i buduće posljedice rata u Ukrajini teme su Intervjua tjedna od 10:05. Kakva je uloga velikih sila koje se prelamaju preko prostora jugoistočne Europe? Mogu li se očekivati nova prekrajanja granica nakon završetka rata u Ukrajini? Kakvu ulogu će igrati SAD u Europi, a Kina u globalnom poretku? Hoće li se stvoriti novi politički savezi ili će Rusija ostati posve sama? Na ta pitanja će odgovoriti Zoran Kurelić, profesor međunarodnih odnosa s Fakulteta političkih znanosti.

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira se iz HRT studija u Rijeci razgovarali smo s opatijskim ribarom Marinom Žepinom, koji progovara o problemima s kojima se susreću ribari u ovo vrijeme općeg poskupljenja. Razgovarali smo i s glasnogovornikom VMO Ilovik o izgradnji nove luke Mrtvaška i svim problemima s kojima se mještani susreću u zadnjih godinu dana.

U sobi s pogledom
od 11:05 gostuje kustosica Snježana Pintarić

U emisiji Na pragu uspjeha od 13:10 uz crtice iz povijesti Međunarodnog pijanističkog natjecanja Frederic Chopin, nastavljamo s predstavljanjem laureata njegova 18. izdanja. U izvedbi šesnaestogodišnjeg pijanista J J Juna Lija Buija, uz Varšavsku filharmoniju pod vodstvom Andreya Boreyka, čut ćemo 1. koncert za klavir i orkestar u e-molu, op. 11 Frederica Chopina.

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 poslušajte: Ukrajinska zajednica u Hrvatskoj ne prestaje pružati potporu svojim sunarodnjacima, a iz državnog proračuna nadoknadit će se troškovi onima koji su pružili smještaj izbjeglicama. Osječka njemačka zajednica predstavila je projekt "Zeitzeugen" u suradnji s učenicima srednjih škola i sa svjedocima vremena, ljudima njemačkog podrijetla koji su 1945. pod teretom kolektivne krivnje završili u logoru.

U terminu Radio scene od 18:05 emitiramo djelo Ranka Marinkovića: Mislilac nad osam grobova - Radio drama prema Marinkovićevoj noveli iz zbirke Poniženja Sokrata koja nudi priču o životu čiji protagonist, Mome, iako nikad nije nogom kročio na kopno (ni na brod), "oplovio" je cijeli svijet iskustava moravši se otarasiti kartaškog poroka, a potom suočiti se gubitkom svih članova obitelji, sve svoje djece.

U emisiji Etnoton od 19:25 govorit ćemo o sastavu Cinkuši i nastupu koji su održali u Zagrebačkom klubu Močvara 15. ožujka. O samom nastupu, ali i nekim drugim zanimljivostima vezanima uz Cinkuše, razgovarali smo s bubnjarem tog benda, gospodinom Markom Meštrovićem.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo finsku bajku Cvijet koji vječno cvjeta.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 10 sati možete slušati emisiji Svakom loncu poklopac koja za cilj ima promidžbu turističke, gastronomske, enološke i tradicijske ponude različitih krajeva Hrvatske. Kroz emisiju želi se potaknuti i poduprijeti lokalno poduzetništvo vezano za turizam, vinarstvo i ugostiteljstvo.

Svakom loncu poklopac

Svakom loncu poklopac

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 11:15 Na kraju tjedna uz objavljivanje monografije o dinarskom kršu u uglednoj nakladničkoj kući Springer gost je doktor znanosti s područja hidrogeologije krša i speleologije Mladen Garašić. Govori, među ostalim, o padu sovjetske letjelice u Zagrebu, o dvogodišnjici potresa u metropoli i mijenama tla, o najavi potapanja Kosinjske doline i mogućim podzemnim posljedicama, o najduljem svjetskom mostu napravljenom preko špilje u tunelu na autocesti Rijeka-Zagreb. 

Na kraju tjedna

Na kraju tjedna

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!