Ove subote preporučujemo na radiju

14.05.2022.

11:53

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 8:30 izravni prijenos središnje komemoracije za žrtve hrvatskoga križnog puta i Bleiburške tragedije u Republici Hrvatskoj održat će se na groblju Mirogoj u Zagrebu. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U Inventuri od 9:15 poslušajte: David protiv Golijata – slučaj Mirele Čavajde razotkrio institucije, a zbog postojanja prava samo na papiru potaknuo prosvjede.

Koga još, osim Viktora Orbana, briga što Mađarska nema more? Teorijom o "otetom moru", s pogledom prema Jadranu, Orban posvađao hrvatskog predsjednika i premijera.

Rebalans proračuna već u prvoj polovici godine – manjak raste, a nade se i ove godine polažu u turizam.

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

U četvrtak je bio prosvjed za Mirelu Čavajdu i pravo žena na pobačaj i prekid trudnoće, u subotu je Hod za život. Zašto Hrvatska ne dobiva novi Zakon o pobačaju, iako je Ustavni sud rekao da stari iz 1978. godine treba zamijeniti novim? Treba li pravo na pobačaj vratiti u Ustav? O zakonskim okvirima, poštivanju Ustavnog suda, ali i odnosu institucija prema građanima razgovaramo u Intervjuu tjedna od 10:05 sa stručnjakinjom za ustavnom pravo Anom Horvat Vuković s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira iz HRT studija u Dubrovniku uz ostalo donosimo - Sve bolja infrastrukturna povezanost otoka i priobalja. - Očuvanje od zagađenja mora i intervencije u slučaju onečišćenja. Govorimo o skrivenoj ladanjskoj ljepoti otoka Šipana, a podsjećamo na obljetničku godinu Vlaha Bukovca.

Od 12:15 program središnje komemoracije za žrtve Bleiburga i križnog puta. Nakon Mirogoja usmjeren je na Udbinu, gdje će ispred Crkve hrvatskih mučenika biti služena misa za sve njih. Ove će godine misu služiti pomoćni đakovačko-osječki biskup mons. Ivan Ćurić. Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Od 15:30 poslušajte posebnu emisiju povodom stote godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 uz ostalo donosimo:

Savez slovenskih društava u Rijeci je obilježio tridesetu obljetnicu osnutka.

Njemačka zajednica - zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka i ove je subote na valpovačkom groblju obilježila Dan progona Nijemaca.

A vodimo vas i u virovitičku Češku besedu gdje idući tjedan počinju dvadeseti Proljetni zvuci Jana Vlasymskog.

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U terminu Radio scene od 18:05 emitiramo drugi dio djela Lade Martinac Kralj i Marije Pečnik Kvesić: I ostat će zvuk. Iskrena, topla priča koja dokumentira ozračje i uopće način rada u Dramskom programu Hrvatskog radija od početka pedesetih do početka osamdesetih.

Radio scena

Radio scena

Foto: HRT / HRT

Od 19 sati možete pratiti izravni prijenos obilježavanja stote godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iz dvorane Vatroslava Lisinskog.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 21 sat počinje prijenos finalne večeri izbora za pjesmu Eurovizije iz dvorane Pala Alpitour u Torinu.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 19:30 možete slušati snimku opere "Alcina" Georga Friedricha Händela koja je izvedena u ožujku ove godine u Lausanne.

Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!