Ove subote preporučujemo na radiju

06.08.2022.

07:50

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Tisuću bisera, od 10:05, iz studija Hrvatskoga radija u Zadru poslušajte:

Usred sušnog razdoblja provjerili smo kakvo je stanje s gusternama na Ugljanu, Dugom otoku i Silbi. Vodonosci stižu ali, upozorit će neki od naših sugovornika - ovakvo stanje dugoročno je neodrživo!

Dio emisije posvećujemo novigradskoj dagnji, deliciji koja se nosila još caru Franji Josipu u Beč.

Ponuda Nacionalnog parka Kornati, Parka prirode Vransko jezero i Paklenice…uskoro na jednome mjestu - u Centru Biosfera koji se uskoro otvara u Biogradu na moru.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

U sobi s pogledom, od 11:05, gostuje Zora Subotić, psihoterapeutkinja.

U sobi s pOgledOm

U sobi s pOgledOm

Foto: HRT / HRT

Davor Viduk je gitarist, skladatelj, osnivač i član nekoliko uspješnih glazbenih sastava. Tijekom bogate karijere skladao je neke uspješnice i za druge izvođače te osvojio nekoliko nagrada i priznanja. U emisiji Vrijeme za glazbu, od 12:20, emitiramo prvi dio razgovora kojeg autorski potpisuje Tomislav Goluban.

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Vrijeme za glazbu / HR1

U emisiji Na pragu uspjeha, od 13:10, poslušajte pijanisticu Leonoru Armeliini, dobitnicu 5. nagrade na 18. međunarodnom pijanističkom natjecanju "Frederic Chopin" u Varšavi prošle godine.

Na pragu uspjeha

Na pragu uspjeha

Foto: HRT / HRT

U emisiji o nacionalnim manjinama Multikultura od 16:05 uz ostalo donosimo: Na romskom groblju u Uštici nedaleko od Jasenovca obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu - Samudaripen, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara". Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi poručio je da je ostvaren cilj da na ovo mjesto dolazi sve veći broj mladih Roma koji upoznaju povijest svoga naroda Savez Roma Kali Sara dodjeljuje i nagradu za najbolji esej na temu stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu, ovogodišnji je dobitnik priznanja David Oršuš.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije u utorak je u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, posvetio crkvu iz sedamnaestoga stoljeća u kojoj je svećenik bio Milutin Tesla i u kojoj je 1856. godine kršten Nikola Tesla. Memorijalni centar Nikola Tesla ove godine bilježi rekordnu posjećenost - do početka kolovoza dvadeset i pet tisuća ljudi došlo je vidjeti gdje je rođen i odakle je potekao Nikola Tesla. 

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U terminu Radio scena - izlog Dramskog programa, od 18:05 poslušajte djelo A. P. Čehova: Prosidba. Prosidba je uvijek pomalo neugodna situacija – hoće li sve poći po zlu, hoće li se čast izokrenuti u porugu? Između Ivana Vasiljeviča Lomova i Natalije Stepanove sve je jasno, brak je izvjestan i željen, ali neugodni karakteri, višak ponosa ili jednostavno njihova svadljiva priroda otežavaju čin prosidbe i prijete izvjesnome.

Radio scena

Radio scena

Foto: HRT / HRT

U Etnotonu, od 19:25, najavit ćemo radionicu ojkanja i radionicu suhozida koja će se u organizaciji platforme Ojkamine održati od 16. do 20. kolovoza u Kistanjama u Šibensko-kninskoj županiji.

Etnoton

Etnoton

Foto: HRT / HRT

Emisija TOP 20 emitira se na Prvom programu Hrvatskoga radija još od 1985. godine. Top-lista je, tijekom tih proteklih desetljeća, uvijek bila sačinjena od aktualnih hitova, i to 10 domaćih i 10 stranih. Početkom 2019. godine, ljestvica se u potpunosti transformirala u domaću top-listu. Na njoj je svakoga tjedna 20 aktualnih singlova iz hrvatske produkcije, a svi izvođači i njihove pjesme rangiraju se po glasovima naših slušatelja. Zato, svoje glasove i prijedloge šaljite elektroničkom poštom na našu adresu top20@hrt.hr .

Top 20 - HR 1

Top 20 - HR 1

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 23 sata u emisiji Dobro došli u klub DJ Max promovira različite žanrove elektroničke glazbe i urbane subkulture koju popularno nazivamo 'clubbing'. Emisija predstavlja novitete svjetske produkcije klupske glazbe, donosi aktualne hitove i klupske klasike.

Dobro došli u klub

Dobro došli u klub

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Baletnim suitama iz baleta "Daphnis i Chloe" Mauricea Ravela, i "Bakho i Arijana" Alberta Roussela te Plesnom suitom Béle Bartóka u emisiji Senza voce, od 19 sati, na Trećem programu vodimo vas prema glavnom događaju večeri, Operi na Trećem, od 20 sati, u kojoj nas očekuje praizvedba opere francuskog skladatelja Pascala Dusapina "Il viaggio, Dante". 

Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!