Ove subote preporučujemo na radiju

28.05.2022.

08:45

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U Inventuri od 9:05 poslušajte: Srbija tereti hrvatske pilote za granatiranje izbjeglica '95., hrvatski državni vrh odbacuje srbijansku jurisdikciju. Kraj nogometnog prvenstva zasjenio sukob huligana s policijom, koji je završio pucnjevima i ranjavanjem. U vrtlogu inflacije, država uravnotežila financije, no više od makroekonomske ravnoteže građane brine hoće li uvođenje eura donijeti daljnja poskupljenja.

Energenti i hrana, ključne su teme na Svjetskom ekonomskog forumu u Davosu. Treba li se Hrvatska bojati nestašica hrane? Hoćemo li jesti sve skuplje i sve lošije? Koliko u smanjenju financijskog udara država može pomoći proizvođačima, a koliko potrošačima? O tome u Intervjuu tjedna od 10:05 govori Ivo Grgić sa Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoja Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira iz HRT studija u Zadru donosimo: U Salima obimni radovi na nadogradnji luke zabrinuli otočane - hoće li to omesti nautičku sezonu? Županijska lučka uprava najavila kompromisno rješenje. 6. Festival Tune&sushija&vina pokazao da je Zadar grad plave ribe. Nin predstavio novu gastro-deliciju za brendiranje destinacije: kušajte jela s morskim šparogama.

U sobi s pogledom
od 11:05 gošća je dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

U emisiji Na pragu uspjeha od 13:10 nastavljamo s predstavljanjem laureata 18. izdanja Međunarodnog pijanističkog natjecanja Frederic Chopin te donosimo snimku završnog nastupa ravnopravnog dobitnika 2. nagrade, japanskog pijanista Kyoheija Sorite, uz Varšavsku filharmoniju pod vodstvom Andreya Boreyka.  

U posebnoj emisiji od 15:30 povodom Dana oružanih snaga Republike Hrvatske razgovaramo s načelnikom Glavnog stožera Robertom Hranjem.

U emisiji za nacionalne manjine, Multikultura, od 16:05 uz ostalo donosimo: "Interkulturalnost i obrazovanje na manjinskim jezicima i pismima", naziv je to dvodnevnoga međunarodnoga znanstveno-stručnog skupa u organizaciji Srpskog narodnog vijeća koji se održao u Zagrebu. Primjer škole i sredine koja uspješno provodi manjinsko obrazovanje jest osnovna škola Josipa Kozarca u Lipovljanima. Zašto su članovi Savjetodavnoga odbora Vijeća Europe posjetili Hrvatsku vezano za provedbu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, objasnit će članica toga Odbora, sociologinja Antonija Petričušić sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta.  

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U terminu Radio scene od 18:05 emitiramo djelo Predraga Lucića Cervantesov trg ili Trg robova. Temom slobode kojoj je suprotstavljena sveopća glupost djelo je satiričan i romantičan, duhovit i slojevit, lucidan i ludističan dramski tekst. U našoj, radijskoj realizaciji redatelj Petar Vujačić u fokus je stavio glumačke interpretacije koje s istančanim osjećajem za komiku pronose satiru i poeziju do ušiju slušatelja.

U današnjoj emisiji Etnoton od 19:25 govorit ćemo o glazbenici Tamari Obrovac i slušati glazbu u njezinoj izvedbi.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Sretne Meštrović Čarobne riječi.   

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

U sklopu emisije Sport i glazba ističemo prijenose polufinalne rukometne utakmice završnog turnira Eurolige Nexe – Magdenburg od 16 sati, utakmice zadnjeg kola za Prvenstvo Hrvatske rukometašica Lokomotiva – Umag od 17 sati i finalne nogometne utakmice Lige prvaka Real Madrid – Liverpool od 21 sat.

Sport i glazba

Sport i glazba

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 16:35 u emisiji Tragom glazbe osvrnut ćemo se na brojem nevelik, ali kvalitetom i značenjem iznimno sadržajan opus djela za orgulje Krste Odaka, hrvatskog skladatelja djelovanjem vezanoga za prvu polovicu 20. stoljeća. Autor Pavao Mašić, i sam aktivan orguljaš, govori o zvukovnoj koncepciji Odakova orguljskog zvuka koji pradstavlja snimkama Čedomila Dugana i Anđelka Klobučara

Tragom glazbe

Tragom glazbe

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!