Ove subote preporučujemo na radiju

01.10.2022.

07:39

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Sportski vremeplov od 8:05 prisjećamo se najvažnijih trenutaka iz hrvatske i svjetske sportske povijesti, s insertima iz prijenosa najvažnijih događaja.

Sportski vremeplov

Sportski vremeplov

Foto: HRT / HRT

U Inventuri - tjedan pod povećalom od 9:05 donosimo: Nakon afere u INA-i, Nadzorni odbor imenovao novu Upravu, Vlada očekuje novi model vođenja kompanije. Mukama po plinu nema kraja – Europa mu pokušava zamrznuti cijenu, a hrvatska Vlada uvjerava da će plina biti za sve. Tko je sabotirao plinovod Sjeverni tok? – dok milijun kubika plina curi u Baltik, Putin anektirao 15 posto teritorija Ukrajine. 

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

U subotu se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan starijih osoba, ljudi koji su u našem društvu značajno izloženi kršenju ljudskih prava. Kako im pomoći? Čine li institucije dovoljno? Zašto starost najčešće znači siromaštvo Na ta će pitanja u Intervjuu tjedna od 10:05 odgovarat će pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U ovotjednoj emisiji Tisuću bisera od 10:05 odlazimo do Lastova gdje je nedavno obilježen dan općine, govorimo o lastovskim projektima, čišćenju podmorja u Malostonskom zaljevu, ali i početku trganja grožđa na tradicionalan način, što su posebno obilježili u Konavlima. Na početku emisije prisjećamo se prvog listopada 1991. kada je šire dubrovačko područje napadnuto s mora, kopna i iz zraka, a Odred naoružanih brodova značio život za Dubrovnik i okolne otoke.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

U emisiji Vrijeme za glazbu od 12:20 slušamo kako autentičnu američku glazbenu formu izvode Amerikanci, Nizozemci, Britanci i Novozelanđani i saznajemo koji su najzastupljeniji instrumenti u blues stilovima - Country Blues, Piedmont Blues te Boogie Woogie.

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 uz ostalo poslušajte: U Petrinji je održan Prvi regionalni sajam kulture razvojne suradnje. Upoznat ćemo Vas danas sa ženama iz Našega ognjišta! Srpsko narodno vijeće i Općina Kistanje obilježili su godišnjicu zločina nad civilima srpske nacionalnosti koji su 1995-te godine ubijeni u selu Varivode. Zajednica Talijana u Šišanu organizira deseto izdanje Istra festivala u Šišanu.

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U emisiji Radio scena - izlog Dramskog programa 18:05 poslušajte pretpremijeru drame Franz suvremenog hrvatskog dramatičara Tomislava Zajeca. Drama govori o borbi savjesti pripadnika SS-a tijekom Drugog svjetskog rata u Njemačkoj. Mladi Franz kojega tumači Dado Ćosić odbija služiti nacionalsocijalističkoj partiji jer ga proždire sumnja u ispravnost i moralnost takvog statusa.

Radio scena

Radio scena

Foto: HRT / HRT

U emisiji Etnoton od 19:25 slušat ćete etno glazbu u izvedbi benda Kazan.

U terminu Priča za velike i male od 19: 48 pripremili smo priču Nade Mihoković Kumrić: Pas crvenih očiju. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 10 sati emisija Sve najbolje predstavlja i promovira najbolje programske sadrže Drugog programa (zabavni, kulturni, sportski…) koji su emitirani tijekom tjedna. Glazbeni dio emisije rezerviran je za najbolje pjesme aktualne hrvatske produkcije – HR2 TOP 20.

Sve najbolje HR2

Sve najbolje HR2

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emisiji Glasovirska maštanja od 11:30 poslušajte pijanista Vladimira Krpana.

Britansku pjevačicu Kate Rusby i pjesme s njezinih albuma Underneath the Stars i Hourglass predstavit ćemo u emisiji Tradicijska glazba od 12 sati.

U Filmoskopu od 13 sati izvještavamo sa Sarajevskog filmskog festivala i s međunarodnog festivala novog filma u Splitu. 

Kako ljudski mozak interpretira glazbu koju slušamo? O tom složenom procesu piše i raspravlja američko-kanadski neuroznanstvenik te profesor glazbe Daniel Levitin u knjizi This is your brain on Music. Danas se u Ogledima o pop kulturi od 13:30 bavimo fenomenom očekivanja i manipulacija očekivanjima u slušateljskom procesu.

U emisiji Tragom glazbe od 16:30 poslušajte treći i posljednji koncert Filharmonije kazališnog orkestra koji je održan 10. svibnja 1920. Koncertom s djelima hrvatskih skladatelja, najavljenim kao Mlado-hrvatski koncert, a održanim kao Veče jugoslavenskih skladatelja, ravnao je dirigent Milan Sachs. Na programu su bila djela Žige Hirschlera, Josipa Štolcera Slavenskog, Blagoja Berse i Frana Lhotke

Ulomci iz Priče o vojniku Igora Stravinskog i Dvije pjesme iz Lyricotera Mikisa Theodorakisa poslušajte u Arpeggiu od 22:30.

Ars acustica
od 23 posvećena je ovogodišnjem natjecanju Palma Ars Acustica. Predstavljamo djelo What is not ili Što nije dua Fronte Violeta i redateljice, glumice i dramatičarke Marthe Kiss Perrone.

Skladbe Frédérica Chopina, Roberta Schumanna, Franza Liszta i Johannesa Brahmsa na rasporedu su emisije Kasni zvuci od 23:30.  

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!