Ove subote preporučujemo na radiju

26.11.2022.

08:46

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U Inventuri od 9:05 poslušajte: Tko krši Ustav, a tko drži stranu Putinu? – zbog odluke o obuci ukrajinskih vojnika novi sukob između Banskih dvora i Pantovčaka. Ipak otvorena vrata – austrijski kancelar potvrdio da neće blokirati pristupanje Hrvatske Schengenu, premijeru Plenkoviću pao kamen sa srca. Nakon stanke zbog nogometne utakmice, Sabor o proračunu do sitnih noćnih sati – za vladajuće realan i održiv, za oporbu promašen i lažan.

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

Obilježavanje Međunarodnog dana suzbijanja nasilja nad ženama i ove je godine otkrilo crnu statistiku, koja pokazuje da je nasilje sastavni dio života mnogih žena. Kako zaštititi žene od nasilja? Zašto izostaje efikasna institucionalna pomoć? Je li Istanbulska konvencija postala dio prakse ili je ostala mrtvo slovo na papiru? Odgovore na ta pitanja poslušajte u Intervjuu tjedna u 10:05 od Anite Lauri Korajlija, psihologinje Autonomne ženske kuće i profesorice na Odjelu za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se emitira iz HRT studija u Rijeci vodimo vas u Mali Lošinj gdje već 70.godina djeluje Odgojni dom Mali Lošinj. Razgovarali smo s ravnateljicom Silvijom Kocijan.

Nakon Lošinja stigli smo i do Raba gdje smo s gradonačelnikom Grada Raba, Nikolom Grgurićem, razgovarali o novoj ribarskoj luci te mnogim drugim razvojnim projektima otoka te životu na Rabu.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

U sobi s pogledom od 11:05 gost je sudac Srđan Šimac jedan od prvih promotora medijacije u Hrvatskoj koja je mnogim ljudima, raznih struka promijenila pogled na život i rad.

U sobi s pOgledOm

U sobi s pOgledOm

Foto: HRT / HRT

U emisiji Vrijeme je za glazbu od 12:20 slušamo pjesme hrvatskih izvođača i autora koji koketiraju s blues i country glazbom.

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Vrijeme za glazbu / HR1

U emisiji Izlog Dramskog programa u 18:05 može poslušati pretpremijeru dokumentarne radio drame "Odlazak kralja - do posljednje predstave" koju su autori Petar Vujačić i Dalibor Piskerc snimili u kolovozu ove godine na Brijunima prilikom proba predstave "Kralj Lear" Teatra Ulysses.

No, ovaj zvukom nadahnut dokumentarac slušamo i kao in memoriam velikom glumcu,
Mladenu Vasariju, koji je Ludu kralja Learea igrao pune dvadeset i dvije godine, koliko je ova kultna predstava na repertoaru.  

Radio scena - izlog Dramskog programa

Radio scena - izlog Dramskog programa

Foto: HRT / HRT

U današnjoj emisiji Etnoton od 19:25 govorit ćemo o zboru Čipkice i slušati glazbu u njihovoj izvedbi.

Etnoton

Etnoton

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Tatjane Pokrajac Papucci: Kišobran koji nije volio kišu.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija u sklopu emisije Sport i glazba možete pratiti emisiju Hayya Katar - emisiju o svim događanjima na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Sport i glazba

Sport i glazba

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U terminu Malih formi od 10:05 emitirat ćemo drugi dio djela "Kartolina ili vrijeme koje je zaustavljeno" Nikice Klobučara.

Male forme HR3

Male forme HR3

Foto: HRT / HRT

Pijanista Petera Frankla poslušajte u Glasovirskim maštanjima od 11:30.

Glasovirska maštanja

Glasovirska maštanja

Foto: HRT / HRT

"Sedmu simfoniju u h-molu" "Nedovršenu" Franza Schuberta, "Četvrti koncert za violinu i orkestar u d-duru" Wolfganga Amadeusa Mozarta i "Četvrtu simfoniju u d-molu" Antonína Dvořáka, izabrali smo za emisiju Solo tutti od 14:30.

Solo-tutti

Solo-tutti

Foto: - / -

Roman "Lipanjski snijeg" Ljube Arnautović -austrijske književnice, prevoditeljice i novinarke i pjesnička zbirka Margaret Atwood tema su Bibliovizora od 16 sati. 

Bibliovizor

Bibliovizor

Foto: HRT / HRT

Varijacije na Mozartove teme na programu su Intrade od 18 sati. 

Intrada

Intrada

Foto: HRT / HRT

Od 19:30 u Operi na Trećem iz ponude operne sezone Euroradija odabrali smo komičnu operu u dva čina "Grof Ory" Giochina Rossinija, njezinu izvornu parišku verziju. 
Slušat ćemo izvedbu s otvorenja 43. Rossinijeva opernog festivala u Pesaru, u kolovozu ove godine.

U naslovnoj je ulozi grofa Oryja tenor Juan Diego Florez. Uz njega nastupaju sopran Julie Fuchs i mezzosopranistica Monica Bacelli. Sudjeluju zbor kazališta Ventidio Basso i Nacionalni simfonijski orkestar talijanske televizije. Dirigent je Diego Matheuz.

Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

"Poetične plesove" Enriquea Granadosa i "Sonatu za gitaru" Alberta Ginastere poslušajte u Arpeggiu od 22:30.

Arpeggio

Arpeggio

Foto: HRT / HRT

Audio rad Tanje Vujasinović predstavljamo u Slici od zvuka od 23 sata.

Slika od zvuka final

Slika od zvuka final

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!