Ove subote preporučujemo na radiju

04.06.2022.

07:27

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Emisiju Inventura - tjedan pod povećalom od 9:05 ovaj tjedan uređuju i vode Marija Gerbec Njavro i Ivica Ružičić.

Poslušajte: Europa zabranila uvoz ruske nafte. Cijene eksplodirale, od idućeg tjedna spremnik goriva plaćat ćemo 100 eura.
Vlada kroji nove mjere za ublažavanje cjenovnog udara. 

Glavna Državna odvjetnica na saslušanju pred antikorupcijskim vijećem. Odvjetništvo, kaže, ne pritišće premijer već politički stručnjaci za sve i svašta. 

I, dok spirala inflacije ne posustaje, Hrvatska dobila zeleno svjetlo za uvođenje eura. Građani strahuju od zaokruživanja cijena i novih poskupljenja, a premijer najavio lov na lovce u mutnom.

U jeku rasprava o srbijanskoj optužnici protiv hrvatskih pilota Srbijanska premijerka Hrvatsku optužila za etničko čišćenje. Premijer Plenković i predsjednik Milanović nakon dugo vremena suglasni u osudi takvih tvrdnji.

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

Hrvatski umirovljenici s posebnom strepnjom prate rast cijena, inflaciju i najave teške jeseni. Što Vlada može napraviti da popravi njihov položaj, a što njihove udruge? Kako pomoći najsiromašnijima koji primaju mirovine ispod hrvatskog prosjeka Što će za njih značiti uvođenje eura? Mogu li se umirovljenici ujediniti kao nova politička snaga? O tome u Intervjuu tjedna od 10:05 govori Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira iz HRT studija u Rijeci vodimo vas na "Creski kaić 2022", radi se o manifestaciji posvećenoj pomorskoj i ribarskoj tradiciji otoka Cresa koja je počela prošlog vikenda u predivnom mjestašcu Valun i nastavlja se i ovog vikenda u gradu Cresu s mnoštvo događanja. Još jedna "Fiumanka", međunarodna jedriličarska regata, spremna je isploviti iz riječke luke.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

U emisiji Na pragu uspjeha od 13:10 uz izvedbe odabranih Chopinovih skladbi, predstavljamo dobitnika 1. nagrade na 18. međunarodnom pijanističkom natjecanju Frederic Chopin, Brucea Xiaoyua Lija iz Kanade.

Na pragu uspjeha

Na pragu uspjeha

Foto: HRT / HRT

Ivan Kovač Kaj iz Koprivnice je ušao u osmo desetljeće života, bavi se raznim oblicima umjetnosti i do sad je objavio 10 samostalnih albuma. U emisiji Vrijeme za glazbu od 12:20 emitiramo prvi dio razgovora kojeg autorski potpisuje Tomislav Goluban. 

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Vrijeme za glazbu / HR1

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 uz ostalo donosimo: U Kulturno - znanstvenom centru Milutin Milanković u Dalju održani su petnaesti Milankovićevi ciklusi, na datum rođenja velikoga znanstvenika svjetskoga glasa, 28. svibnja. Svečano je otvoren mali astronomski opservatorij i održana su predavanja o klimatskim promjenama i Milankovićevom naslijeđu. U emisiji poslušajte kako je ruševno zdanje ponovno vratilo barokno - klasicistički sjaj, kakvim je životom živio Milanković, zašto nije uspio starost provesti u rodnoj kući i kako joj se, naposljetku, vratio. 

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U terminu Radio scena - izlog Dramskog programa od 18:05 emitiramo prvi dio diptiha Dubravka Jelačića Bužimskog: Nezaboravni razgovori u kavani Corso - Kako se rastalio čelik. Prema jednoj od priča iz knjige „Nezaboravne priče iz kavane Corso“ posvećenoj, podjednako prostoru kavane i čovjeku koji je u njoj bio redovan gost: filmskom kritičaru i publicistu Vladimiru Vukoviću-Vladeku. Iz duhovito-cinične debate (koju za susjednim stolom prisluškuje dežurni Udbaš) izranja priča o čovjeku, inače bivšem kažnjeniku Golog otoka, koji je sanjao o tome da se pokloni mumificiranom Lenjinu na Crvenom trgu.

Radio scena podcast

Radio scena podcast

Foto: HRT / HRT

U emisiji Etnoton od 19:25 najavit ćemo nastupe etnosastava Veja i etnosastava Čipkice. Veja napokon promovira svoj novi album u Rijeci, Zaboku i Zagrebu, a Čipkice nastupaju 9. lipnja na zagrebačkom Jarunu.

Etnoton

Etnoton

Foto: HRT / HRT

Od 20:05 možete pratiti snimku koncerta Parnog valjka održanog u čast njihovog neponovljivog pjevača, prisjetit ćemo se Akija Rahimovskog. Na ovom koncertu, koji je održan u zagrebačkoj Areni 26. ožujka ove godine, otpjevane su najljepše pjesme u izvedbama Massima Savića, Nine Badrić, Gibonnija, Pere Galića, Davora Gopca, Nene Belana, Tine Kresnik i Zorislava Preksaveca - Prexija, ali i mlađe generacije pjevača poput Kristijana Rahimovskog, Filipa Rudana, Dine Jelusića, Nermina Puškara te Noe Rupčića.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 23 sata u emisiji Dobro došli u klub DJ MAX promovira različite žanrove elektroničke glazbe i urbane subkulture koju popularno nazivamo "clubbing". Emisija predstavlja novitete svjetske produkcije klupske glazbe, donosi aktualne hitove i klupske klasike.

Dobro došli u klub

Dobro došli u klub

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu od 16:35 emisiju Tragom glazbe temeljimo na tekstu koji govori o prinosu reda dominikanaca crkvenoj glazbi u Hrvatskoj. Fragmenti su to istraživanja što ga je dr. Ennio Stipčević objavio 2011. pod naslovom Dominikanci i glaza u Hrvatskoj (16. – 20. stoljeće.) u časopisu Croatica Christiana Periodica. Time na simboličan način obilježavamo 800. obljetnicu ovog crkvenog reda u Hrvatskoj.

Tragom glazbe

Tragom glazbe

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!