Ove subote preporučujemo na radiju

03.12.2022.

07:51

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1) 

U Inventuri  - tjedan pod povećalom od 9:05 poslušajte: Na braniku Ustava – oporba, zajedno s Milanovićem, protiv odlučivanja Sabora o obuci ukrajinskih vojnika, vladajući ih prozivaju da su na pogrešnoj strani povijesti. Mukama po obnovi nema kraja, iako su od potresa prošle dvije godine, Vlada poručuje – strpljen, spašen. Neradna nedjelja – trgovci će moći odabrati 16 nedjelja u godini na koje će raditi, radnicima 50 posto viša satnica.

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

Prije 20 godina u Hrvatskoj je donesen Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Prilika je to za rezime o stanju prava nacionalnih manjina, o hrvatskoj i europskoj praksi kada se radi o manjinskim problemima, o lekcijama koje su do sada savladane te ciljevima i budućnosti hrvatske manjinske politike. Odgovore na ta pitanja poslušajte u emisiji Intervju tjedna od 10:05, a gost je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. 

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se emitira iz HRT studija u Puli govorimo o onečišćenju mora i obale u Ližnjanu i Šišanu koje je prije tri tjedna prekrila gusta naftna prerađevina. Bili smo i u luki Budava, području ekološke mreže, na samom jugu Istre koja je dobila prestižno priznanje - održive mediteranske turističke destinacije. Donosimo i priču o značajnom otkriću istarskih podvodnih arheologa koji su u uvali Barbariga pronašli ostatke velikog rimskog mola dugog 60 metara.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

U sobi s pogledom od 11:05 gost je akademik, doktor znanosti Mirko Orlić, fizičar i znanstvenik te redoviti profesor u trajnom zvanju na Geofizičkom odsjeku PMF-a. Područje njegovog stručnog rada je oceanografija, a specijalizirao se za fizikalne procese u Jadranskom moru. 

U sobi s pOgledOm

U sobi s pOgledOm

Foto: HRT / HRT

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 donosimo: 

Dvadeset je godina proteklo od stupanja na snagu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. U Zagrebu je održana dvodnevna znanstvena konferencija posvećena Ustavnom zakonu - a i mi emisiju posvećujemo tom događaju. Čut ćete predstavnike izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, akademske zajednice i civilnoga društva o tome je li Ustavni zakon u praksi u potpunosti i zaživio. 

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U emisiji Radio scena - izlog Dramskog programa u 18:05 može poslušati djelo Davora Mojaša: Viatik Conte Iva. Autor je trasirao u svom rukopisu posljednje putovanje kroz život i književnost gospara Iva Vojnovića koji se, na svojoj bolesničkoj postelji hrva sa snomoricama, javom, predznacima smrti i svojim živopisnim likovima za koje nismo sigurni pripadaju li snu ili javi.

Radio scena

Radio scena

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Marijane Mrvoš: Eza i Čiopa.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu u sklopu emisije Sport i glazba od 18 sati možete pratiti prijenos susreta rukometašica za Lige prvaka Lokomotiva – Esbjerg.

Sport i glazba

Sport i glazba

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Američka glazba prve polovice 20. stoljeća u izvedbi sopranistice Barbare Hannigan i Orkestra Akademije svete Cecilije iz Rima pod ravnanjem Antonija Pappana ispunit će koncertni blok Subotnje matineje od 7:05. Nakon toga donosimo djela Krausa, Mozarta i Carla Philippa Emanuela Bacha, a između njih snimke s ovogodišnjeg koncerta Vokalnog ansambla Jugozapadnonjemačkog radija pod ravnanjem Yuvala Weinberga s djelima Franka Martina i Maxa Regera.

 

Subotnja matineja

Subotnja matineja

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 10:05 emitirat ćemo djelo "Zagrebačko djetinjstvo-ritmovi i boje" Sanje Lovrenčić.

Male forme HR3

Male forme HR3

Foto: HRT / HRT

Filmoskop od 13 sati bavi se hrvatskim filmovima ("Sigurno mjesto" Jurja Lerotića, "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, "Tragovi" Dubravke Turić i "Garbura" Josipa Žuvana) u glavnom programu zagrebačkoga filmskog festivala, te filmom "Put pod noge" iranskog redatelja Panaha Panahija.

Filmoskop

Filmoskop

Foto: HRT / HRT

"Peléov priručnik" Dragana Juraka, tipičan postmodernistički roman, te zbirka poetske proze Marka Pogačara pod naslovom "Knjiga praznika" tema su Bibliovizora od 16 sati. 

Bibliovizor

Bibliovizor

Foto: HRT / HRT

Na Trećem programu od 19 sati u Operi na Trećem možete slušati izravni prijenos opere "Andrea Chénier" Umberta Giordana iz Bečke državne opere. U naslovnoj ulozi je njemački tenor Jonas Kaufmann. U ostalim ulogama su rumunjski bariton George Petean i talijanska sopranistica Maria Agresta. Zborom i orkestrom bečke državne opere ravna Francesco Lanzillotta.

Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

"Koncert za harfu i orkestar" Roela van Oostena, poslušajte uArpeggiu od 22 sata. 

Arpeggio

Arpeggio

Foto: HRT / HRT

Audiorad Marka Tadića "Gledam kroz prozor" predstavljamo u Slici od zvuka od 23 sata.

Slika od zvuka final

Slika od zvuka final

Foto: HRT / HRT

Adagio iz 14. sonate za klavir u cis molu, op. 27 (Mjesečina) Ludwiga van Beethovena pripremili smo za Kasne zvuke od 23:30.

Kasni zvuci

Kasni zvuci

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!