Ove subote preporučujemo na radiju

21.01.2023.

07:15

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisij Sportski vremeplov od 8:05 prisjećamo se najvažnijih trenutaka iz hrvatske i svjetske sportske povijesti, s insertima iz prijenosa najvažnijih događaja u tom razdoblju, intervjuima, osvrtima na postignute rezultate uz podsjetnik na najvažnija natjecanja koja su obilježila sportsku povijest. 

Sportski vremeplov

Sportski vremeplov

Foto: HRT / HRT

Može li susret Plenković - Vučić biti korak prema boljim odnosima između Hrvatske i Srbije? Koliko istupi, poput nedavnog zastupnice Majde Burić, otežavaju položaj srpske nacionalne manjine? Što ljudi na Baniji očekuju od novog ministra Bačića? Mogu li vladajući i oporba postići konsenzus oko obnove nakon potresa ili će to postati ključna politička tema za predizbornu godinu? Odgovore na ta pitanja čut ćete u emisiji Intervju tjedna u 10:05. Gost je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

Ovotjednu emisiju Tisuću bisera od 10:30 realiziramo iz HRT studija u Splitu. Poslušajte: Lučka uprave Splitsko-dalmatinske županije u projekte izgradnje i sanacije luka u ovoj godini ulaze 10 milijuna eura. Na otoku Braču cijene javnog autobusnog prijevoza iste i nakon uvođenja eura. Školskoj kuhinji u Grohotama na Šolti žurno je potrebna nova oprema – donatori su dobrodošli.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

Davor Gobac je najpoznatiji kao pjevač i skladatelj rock-grupe Psihomodo pop. Odlično se snašao u zabavno-glazbenoj emisiji HRT-a "Ples sa zvijezdama", bio je član žirija u showu "The Voice Hrvatska", ostvario je i neke televizijske uloge, sinkronizirao crtane filmove, a posjeduje nevjerojatan talent za slikanje. U današnjoj emisiji Vrijeme za glazbu od 12:20 emitiramo novi nastavak razgovora kojeg autorski potpisuje Tomislav Goluban.


Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Vrijeme za glazbu / HR1

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 donosimo: Predstavnici SDSS-a upozorili su na govor mržnje koji se, kažu, čuo u sabornici - ali i izvan nje. Idemo u kninsko zaleđe, u Biskupiju. Udruga Naše ognjište reciklira tkaninu i izrađuje tradicionalne krpare koje su se nekoć mogle naći u svakoj kući Dalmatinske zagore. Slovačko kulturno društvo Franjo Strapač iz Markovca Našičkog slavi pedesetu obljetnicu osnutka. Gošća emisije je predsjednica Matice slovačke Markovac Našički, Branka Baksa.

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U emisiji Radio scena - izlog Dramskog u 18:05 emitiramo djelo Luka Paljetka: Čerupanje anđela. U planinskoj kući izgrađenoj na ivici provalije petorica umirovljenih sudaca, tužitelja i zatvorskih službenika nastavljaju se "igrati" sudačke prakse. Tako će u olujnoj, snježnoj noći u zamku njihova bizarnog suda upasti nadobudni, mladi i uspješni trgovac. Pristavši na "igru" ne sanja kamo će ga ona odvesti, te da ove vremešne lovce na istinu i pravdu zanimaju, ne djela, već tuženikove misli i dokazivanje da su baš one svojom mračnom putanjom izazvale nesreću.

Radio scena - izlog Dramskog programa

Radio scena - izlog Dramskog programa

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Smilje Kursar Pupavac: Legenda o čudesnom porijeklu violine.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Emisija TOP 20 emitira se od 20:15. Na njoj je svakoga tjedna 20 aktualnih singlova iz hrvatske produkcije, a svi izvođači i njihove pjesme rangiraju se po glasovima naših slušatelja. Zato, svoje glasove i prijedloge šaljite elektroničkom poštom na našu adresu top20@hrt.hr .


Top 20 - HR 1

Top 20 - HR 1

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu u sklopu emisije Sport i glazba možete slušati prijenose nogometnih utakmica hrvatske Lige Osijek – Rijeka od 15 sati i Dinamo – Gorica od 17:30 te susret rukometaša sa Svjetskog prvenstva Hrvatska – Belgija.

Sport i glazba

Sport i glazba

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U terminu Malih formi od 10:05 emitirat ćemo djelo Olje Savičević Ivančević "Cesta, paviljon".

S književnikom Josipom Laćom u povodu njegove posljednje knjige "Suputnici i usputnici" razgovarat ćemo u emisiji Na kraju tjedan od 10:15. 

Skladbe Marka Ruždjaka i Srđana Dedića na programu su emisije Musica Croatica u 11 sati.  

Pijanista Daniel Barenboim u izvedbi "Treće sonate za klavir u h-molu" Frédérica Chopina možete slušati u Glasovirskim maštanjima od 11:30.   

Francuski ansambl Malicorne poslušajte u emisiji Tradicijske glazbe od podneva. 

U Filmoskopu od 13 sati uspoređujemo filmski opus francuskog sineasta Roberta Guédiguiana i posljednje prozne radove hrvatskog književnika Ivice Prtenjače i dajemo prikaz dokumentarnog filma "Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" izraelskog autora Avija Mograbija.  

Izbor solističkih i koncertantnih djela za violončelo iz opusa Dmitrija Šostakoviča i suvremenih skladatelja Nice Muhlyja, Svena Helbiga, Zhoua Longa, Srđana Dedića i Tibora Szirovicze poslušajte u emisiji Solo tutti od 14:30. Kao solisti nastupaju violončelisti Jan Vogler i Vid Veljak. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Tragom glazbe od 16:30 upoznajemo harmonij, instrument srodan orguljama, od kojih ga razlikuje mogućnost dinamičkog oblikovanja tona, zbog čega se harmonij nazivalo i „izražajnim orguljama“. Bit će prikazan povijesni razvoj harmonija, od prvih posve jednostavnih modela, pa do vrlo kompleksnih instrumenata radionice Mustel.


Tragom glazbe

Tragom glazbe

Foto: HRT / HRT

Interludijem iz opere "Wozzeck" Albana Berga, te suitom za klavir "Plavi ponedjeljak" Georgea Gerswhina u emisiji Senza voce od 19 sati vodimo vas prema glavnom događaju večeri, Operi na Trećem od 19:30, u rajnsku nacionalnu operu u strasbourgu, odakle slušamo izvedbu opere "Lovac na blago" Franza Schreckera održanu prošle godine u listopadu. Nastupaju tenor Thomas Blondelle, sopranistica Helena Juntunen, bas Derek Welton, tenor Paul Schweinester i drugi. Dirigira slovenski dirigent Marko Letonja. Uz njih slušamo i zbor nacionalne opere te Filharmonijski orkestar iz Strasbourga. 

Skladbe Michaela Amorosija, Claudea Debussyja, Henryja Purcella i drugih poslušajte u Arpeggiu od 22:30. 

Audiorad Alena i Nenada Sinkauza i Marijane Begović "Roj osa – radio edit" predstavljamo u Ars acustica od 23 sata.

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!