Ove subote preporučujemo na radiju

28.01.2023.

07:43

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U Inventuri - Tjedan pod povećalom od 9:05 poslušajte: Zbog trodnevnog štrajka radnika Čistoće Zagreb se pretvorio u smećograd, a Tomislav Tomašević u Milana Bandića.

Radnicima obećao razgovor o povećanju plaća te u žutom odijelu s njima čistio grad, ali svaka sličnost s prethodnikom je, slučajna.

SDP-ova interpelacija o radu Vlade vezano za obnovu nakon potresa posvađala vladajuće i oporbenjake - stradali i dalje čekaju da se obnova pokrene s mrtve točke.

Zakon opasnih namjera ili Zakon za uvođenje reda na pomorskom dobru – pitanje je sad. Vladajući se hvale, oporba žestoko udara, a mnogi će građani i ovoga ljeta o moru i plažama moći samo maštati.

Osmero hrvatskih državljana pušteno je iz zambijskog pritvora da se brane sa slobode. USOKOK sve istražuje, češljaju se sudovi u Zlataru i Varaždinu, a u sve se ubacili i političari - neki od njih već su donijeli i presude.

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

Što će isporuka američkih i europskih tenkova značiti Ukrajini? Koliko to može preokrenuti situaciju na ratištu? Zašto ruski predsjednik Putin ne želi komentirati oružanu pomoć zapada Ukrajini? Ima li šanse za mirovne pregovore ili slijedi eskalacija rata i kakve bi to posljedice imalo? Odgovore na ta pitanja čut ćete u emisiji Intervju tjedna u 10:05, a gost je vojni analitičar Marinko Ogorec. 

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tisuću bisera koja se od 10:30 realizira iz HRT studija u Zadru javljamo o masovnom pomoru školjki u Novigradskom moru - hoće li dagnja doživjeti sudbinu periske? Ambulante na Molatu, Istu, u Neviđanima na Pašmanu su bez liječnika – na natječajima nema zainteresiranih. Srećom, uskoro stiže novi gliser za hitne pomorske intervencije. U emisiji smo ugostili i Ivana Galzinu – svjetskog prvaka u udičarenju štapom iz brodice.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

U sobi s pogledom od 11:05 gost je Zvonimir Jakobović, leksikograf i fizičar koji je cijeli svoj radni vijek posvetio mjeriteljstvu.

U sobi s pOgledOm

U sobi s pOgledOm

Foto: HRT / HRT

Davor Gobac je najpoznatiji kao pjevač i skladatelj rock-grupe Psihomodo pop. Odlično se snašao u zabavno-glazbenoj emisiji HRT-a "Ples sa zvijezdama", bio je član žirija u showu "The Voice Hrvatska", ostvario je i neke televizijske uloge, sinhronizirao crtane filmove, aposjeduje nevjerojatan talent za slikanje. U današnjoj emisiji Vrijeme je za glazbu od 12:20 emitiramo treći dio razgovora kojeg autorski potpisuje Tomislav Goluban.

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Vrijeme za glazbu / HR1

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 donosimo: Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je diljem Hrvatske. U Osijeku je dodijeljeno posthumno priznanje osječkom povjesničaru Kamilu Firingeru, a primio ga je uime obitelji Fischer profesor Darko Fischer. Srpsko kulturno društvo Prosvjeta održalo je tradicionalnu Svetosavsku akademiju u Zagrebu, a u noći muzeja sudjelovao je i Savez Roma Kali Sara s izložbom "Upali radio". 

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U emisiji Izlog Dramskog programa u 18:05 emitiramo pretpremijeru radio drame "Željezo, 2170" Ivane Sajko. Ovo izazovno dramsko djelo bavi se temom migranata s dubokim intelektulanim i emocionalnim angažmanom, te još jednom potvrđuje Ivanu Sajko kao jednu od danas najintrigantnijih kazališnih autora u Europi.

Radio scena - izlog Dramskog programa

Radio scena - izlog Dramskog programa

Foto: HRT / HRT

U današnjoj emisiji Etnoton od 19:25 govorit ćemo o etno sastavu Afion i slušati glazbu u njihovoj izvedbi.

Etnoton

Etnoton

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Ljerke Šimara: "Zvjezdolina".

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Emisija TOP 20 emitira se od 20:15. Na njoj je svakoga tjedna 20 aktualnih singlova iz hrvatske produkcije, a svi izvođači i njihove pjesme rangiraju se po glasovima naših slušatelja. Zato, svoje glasove i prijedloge šaljite elektroničkom poštom na našu adresu top20@hrt.hr

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati možete slušati prijenos gala koncerta Gorana Karana "Živila nam ljubav" iz kazališta Marina Držića u Dubrovniku.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Pijanist Ignacy Jan Paderewski u središtu je emisije Glasovirska maštanja od 11:30. 

Glasovirska maštanja

Glasovirska maštanja

Foto: HRT / HRT

U Bibliovizoru od 16 sati bit će riječi o romanu Quichotte Salmana Rushdija, koji je nadahnut sedamnaestostoljetnim klasikom Miguela de Cervantesa te o autobiografskoj proznoj knjizi Događaj Annie Ernaux

Bibliovizor

Bibliovizor

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tragom glazbe od 16:30 ciklus predstavljanja nosača zvuka koje je u posljednjih dvadesetak godina objavio Cantus d.o.o., institucija koju je osnovalo Hrvatsko društvo skladatelja, nastavljamo glazbom hrvatske skladateljice Viktorije Čop.  

Tragom glazbe

Tragom glazbe

Foto: HRT / HRT

Od 19 sati u izravnom prijenosu iz Metropolitan opere u New Yorku slušamo operu Razgovori Karmelićanki Francisa Poulenca. Izvedbom dirigira Bertrand de Billy, pod čijim vodstvom nastupa vrhunska solistička podjela: Ailyn Perez, Christine Goerke, Sabine Devieilhe, Jamie Barton, Alice Coote, Piotr Buszewski i Laurent Naouri, te Zbor i Orkestar Metropolitan Opere.  

Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

Četiri srednjovjekovna plesa Josepha Laubera i Sarabanda i tokata za harfu Nina Rote odabir su za Arpeggio od 22:30.  

Arpeggio

Arpeggio

Foto: HRT / HRT

Ars acustica od 23 sata posvećena je rođendanu umjetnosti koji je obilježen 17. siječnja umrežavanjem proslava umjetnika i umjetnosti zvuka.

Drugu romanca za violinu i orkestar u F-duru Ludwiga van Beethovena izdvajamo za Kasne zvuke od 23:30. 

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!