Ove subote preporučujemo na radiju

11.02.2023.

07:15

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Inventura - tjedan pod povećalom od 9:05 poslušajte:

Napustio nas je trener svih trenera,– jedan, jedini, neponovljivi Miroslav Ćiro Blažević. Nakon duge i teške bolesti, dan uoči 88. rođendana preminuo je legendarni trener, izbornik brončane nogometne generacije "Vatrenih" iz Francuske i osvajač prve medalje na Mundijalu za našu zemlju od osamostaljenja. Posljednji ispraćaj trenera nad trenerima bit će u srijedu u Aleji velikana na Zagrebačkom Mirogoju.

Burno u Saboru zbog izvješća glavne državne odvjetnice. Oporba joj spočitavala izostanak reakcije na političku korupciju, a vladajući branili kritiziranjem oporbe zbog političkog pritiska.

Ustavni sud je prelomio i ukinuo Zakon o izbornim jedinicama nakon što su saborski sazivi 13 godina ignorirali upozorenja da glasovi na izborima ne vrijede jednako. I dok Vlada najavljuje novi zakon, ali o modelu ne govori, oporba upozorava da je odluka Ustavnog suda zakašnjela, zbog čega je upitan demokratski karakter i ishodi dosadašnjih izbora.

Osmero Hrvata u Zambiji pušteno pa ponovno uhićeno. Pitanje stoji li iza obrata anonimna prijava iz Hrvatske izazvalo oštre političke rasprave. I dalje se ne zna gdje su posvojena djeca, inače državljani Republike Hrvatske, ni kakva će biti njihova sudbina. 

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

Odlukom o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama od 1. listopada ove godine Ustavni sud je otvorio vrata promjenama izbornog sustava. Kakav bi zakon bio optimalan? Kako osigurati da svaki glas u svakoj izbornoj jedinici vrijedi podjednako? Treba li pravo na prekid trudnoće ući u Ustav? Koliki je utjecaj politike na institucije, u svjetlu saborske rasprave o DORH-u? Odgovore na ta pitanja čuti ćete u emisiji Intervju tjedna u 10:05 sati, a gost je Đorđe Gardašević, s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. 

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tisuću bisera koja se od 10:30 realizira iz HRT studija u Puli govorimo o ekološkom incidentu u Ližnjanu za koji se još ne zna krivac. Obalu je onečistilo loživo ulje i istraga traje. Bili smo i u lučici Valbandon nedaleko Pule gdje su tijekom gradnje obalnog zida, pronađeni iznimno važni arheološki nalazi koji svjedoče o životu u vili iz antičkog doba. Posjetili smo talijanski grad Chioggu koju često nazivaju malenom Venecijom iako je od nje starija gotovo tri stoljeća.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

U sobi s pogledom od 11:05 gošća je lutkarica i glumica Sanja Grgina.

Bruno Krajcar je urednik na Radio Puli, klavirist, skladatelj, pjevač i zaljubljenik u vina i svoj zavičaj. Profesionalni je glazbenik i deveterostruki osvajač diskografske nagradu Porin. Njegov aktualni instrumentalni album Istrian Instrumental Rhapsody iskoristili smo kao povod za današnji razgovor u emisiji Vrijeme za glazbu od 12:20.  

Galerija
U sobi s pOgledOm, Foto: HRT/HRT
Subota na Prvom programu Hrvatskog radija, Foto: Vrijeme za glazbu/HR1

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 donosimo: Srijedu ovoga tjedna obilježila je vijest da je preminuo Miroslav Ćiro Blažević - trener svih trenera i velikan hrvatskoga nogometa. Slučaj je htio da je posljednja nagrada koju je primio nagrada Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj za doprinos razvoju sportske kulture i tolerancije - Vladimir Beara. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Ajnvalter predstavila je Istraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije. - Samoborski fašnik, 197. po redu, počeo je u petak. Zvijezde te povorke redovito su i članovi Kulturno umjetničkog društva Oštrc iz Ruda - rudari i rudarice.

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U Izlogu dramskog programa u 18.05, možete poslušati drugi dio radio drame Bunjevački blues - saga o svitu koji nestaje autora Tomislava Žigmanova, hrvatskog književnika i publicista, a od kraja listopada prošle godine i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj Vladi. Radio drama u dva dijela nastala je prema istoimenoj kazališnoj predstavi iz 2013 godine. Prekrasna bunjevačka ikavica posebna je vrijednost ove Žigmanovljeve proze za koju je bio višestruko nagrađivan.  

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Emisija TOP 20 emitira se od 20:15. Na njoj je svakoga tjedna 20 aktualnih singlova iz hrvatske produkcije, a svi izvođači i njihove pjesme rangiraju se po glasovima naših slušatelja. Zato, svoje glasove i prijedloge šaljite elektroničkom poštom na našu adresu top20@hrt.hr.  

Top 20 - HR 1

Top 20 - HR 1

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati možete pratiti prijenos iz Opatije, gdje će se održati Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za Pjesmu Eurovizije Dora 2023. na veličanstvenoj pozornici dvorane Marino Cvetković. Osamnaest odabranih pjesama i njihovih izvođača borit će se za prestižnu statuu Dore, koja će im donijeti put u Liverpool gdje će u svibnju na Eurosongu 2023. braniti boje Hrvatske. Kroz natjecanje i spektakularni show program vodit će Mirko Fodor te dvojac bez kojih Zvijezde pjevaju ne bi bile iste, Marko Tolja i Mario Lipovšek Battifiaca.

Dora 2023.

Dora 2023.

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Sonate za klavir Ludwiga van Beethovena u izvedbi pijanista Roberta Casadesusa poslušajte u emisiji Glasovirska maštanja od 11:30.

Dio albuma Eggplant iz zbirke The Sephardic Experience australskog ansambla The Renaissance Players na kojem je predstavljena zbirka pjesama iz osmanlijskoga razdoblja, predstavit ćemo u emisiji Tradicijska glazba od 12 sati. 

Glasovirska maštanja

Glasovirska maštanja

Foto: HRT / HRT

U Ogledima o pop kulturi od 13:30 slušamo osvrt na knjigu Vjera, nada i krvoproliće koja je sastavljena od višesatnih razgovora koje je irski novinar Seán O’Hagan tijekom 2020. i 2021. vodio s Nickom Caveom. Razgovaraju o različitim etapama njegova životnog puta, kantautorova mučnoga stvaralačkog procesa, a govori i o ljubavi, duhovnosti i Bogu, o tugovanju, preobrazbi, i (kako piše O'Hagan) o "ustrajnosti vjere i nade u suočavanju sa smrću".

Ogledi o pop kulturi

Ogledi o pop kulturi

Foto: HRT / HRT

Od 20 sati u Operi na Trećem slušat ćete snimku opere Richarda Straussa Saloma, održane u Bečkoj državnoj operi. Solistima i Orkestrom Bečke državne opere ravna Philippe Jordan.   

Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

Koncerti za klavir i orkestar Wolfganga Amadeusa Mozarta, Frédérica Chopina, Petra Iljiča Čajkovskog i Antonína Dvořáka na rasporedu su emisije Kasni zvuci od 23 sata.  

Kasni zvuci

Kasni zvuci

Foto: HRT / HRT

U ponoć počinje cjelonoćni glazbeni program Europske radijske unije pod naslovom Euroclassic notturno. U prvome dijelu emisije poslušajte, među ostalim, Haydnov Klavirski trio u Es-duru i Rodrigov Concierto de Aranjuez. Drugi je dio posvećen koncertu koji je Orkestar Talijanske Švicarske održao u Luganu 15. travnja 2021. godine - izvedbama djela Sibeliusa, Brittena i Rossinija ravnao je Markus Poschner. Treći dio otvaraju Schumannova Pjesnikova ljubav i Rahmanjinovljeva Rapsodija na Paganinijevu temu.  

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!