Ove subote preporučujemo na radiju

18.03.2023.

07:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U Inventuri - tjedan pod povećalom od 9:05 poslušajte: Vlada za Uskrs pripremila milijardu i 700 milijuna eura vrijedan paket pomoći. Zadovoljni socijalni partneri traže trajnija rješenja za očuvanje standarda građana.

Proljetnu darovnicu oporba dočekala kao predizborni trik. Posebno zabrinuta za sudbinu vladine kasice prasice HEP-a. No za podmirenje dugova neće u privatizaciju uvjerava premijer.

Pijan izazvao nesreću. "Muljao" i s policajcima lažirao očevid pa zaradili mjesec dana zatvora. Vukovarsko srijemski župan Dekanić zapalio uzavrelu političku scenu. Dok pljušte optužbe za zataškavanje – predsjednik i premijer sukobili se oko toga tko krši Ustav.

Rasist iz Ivanić Grada zbog napada na dostavljača iz Indije završio iza rešetaka. Dok je govora mržnje sve više – policija nakon burne reakcije javnosti u rekordnom roku uhitila rasistu.

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

Od 1. travnja na snagu stupaju nove Vladine mjere. Što pokazuju analize? Je li politika jednokratnih pomoći umirovljenicima dobra? Može li javni i privatni sektor izdržati povećanje plaća? Koliko je uspješna i koliko može trajati Vladina politika kontrole cijena? Kako Europa može riješiti socijalne nemire, koji su posljedica ekonomskog usporavanja zbog rata u Ukrajini? Kako se slučajevi propasti banaka odražavaju na globalnu financijsku stabilnost i treba li Hrvatska strepiti, s obzirom na vlasničku strukturu banaka, i krizna vremena>? Odgovore na ta pitanja možete čuti u emisiji Intervju tjedna u 10:05 sati. Gost je ekonomski analitičar Mladen Vedriš.

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tisuću bisera koja se od 10:30 realizira iz HRT studija u Puli govorimo o bespravnoj gradnji u Istri koja posebno na atraktivnom priobalju buja već 20-ak godina. Posjetili smo područje Madriola koje je godinama bilo mamac za bespravnu gradnju. Bili smo i u uvali Santa Marina gdje se gradi nova ribarska luka vrijedna pet milijuna eura. Govorit ćemo i o Fratarskom otoku u Puli, identitetu grada i omiljenom ljetovalištu Puljana i brojnih gostiju.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

Mario Mavrin je profesionalni glazbenik, bas gitarista i ton mastor. Bio je član nekoliko uspješnih rock i jazz sastava, a najdugovječnija je bila njegova suradnja s Boškom Petrovićem. U današnjoj emisiji Vrijeme je za glazbu od 12:20 emitiramo završni dio razgovora kojeg autorski potpisuje Tomislav Goluban.

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Vrijeme za glazbu / HR1

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 donosimo: 7. svibnja pripadnici nacionalnih manjina šesti će put birati manjinska vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Manjinski se izbori održavaju svake četvrte godine, a raspisuje ih Vlada koja određuje županije, gradove i općine u kojima će se provesti.

Državno izborno povjerenstvo ovoga je tjedna, u ponedjeljak počelo ciklus edukacija vezano za izbore kako bi svi sedmi svibanj dočekali pripremljeni. Gdje će se edukacije održavati doznali smo od glasnogovornika DIP-a, Slavena Hojskog.

Vijeća nacionalnih manjina već se pripremaju za svibanjske izbore, a aktualni predsjednici tih tijela podvlače rezultate – razgovarali smo s predsjednikom Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Splita, Ilijom Borkovićem.

Njemačka zajednica – zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka u Kulturnom centru u Osijeku predstavila je projekte kojim čuvaju identitet i sjećanja. Među tim projektima je i Zeitzeugen – učenici osječkih i vukovarskih srednjih škola razgovarali su s pripadnicima njemačke nacionalne manjine i tako upoznali povijest folksdojčera.

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

Izlog dramskog programa u 18:05 reprizira radio dramu Monike Herceg "Ubio sam Almu" na temu obiteljskog nasilja. Dva tamna monologa dviju žrtva sugestivno nas uvlače u mješavinu emocija žena i majki koje ne mogu naći izlaz iz vrtloga zlostavljanja koje se nadvija nad njima i njihovom djecom. Vrhunske interpretacije Alme Price i Petre Svrtan dodatno ove radio drame Monike Herceg čine izrazito bolnu i uznemirujuću cjelinu.

Radio scena

Radio scena

Foto: HRT / HRT

U današnjoj emisiji Etnoton od 19:25 govorit ćemo o Afionu i najaviti njihov nastup koji će se održati 24. ožujka u zagrebačkom klubu Močvara. Razgovarali smo s Danijelom Maodušem, gitaristom Afiona.

Etnoton

Etnoton

Foto: HRT / HRT

Emisija TOP 20 emitira se od 20:15. Na njoj je svakoga tjedna 20 aktualnih singlova iz hrvatske produkcije, a svi izvođači i njihove pjesme rangiraju se po glasovima naših slušatelja.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

U sklopu emisije Sport i glazba ističemo prijenose nogometnih utakmica hrvatske Lige Osijek – Šibenik od 16 sati te Hajduk – Slaven Belupo od 18:10.

Sport i glazba

Sport i glazba

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u Operi na Trećem slušamo snimku opere Traviata Giuseppea Verdia, održane u Metropolitan operi u New Yorku, 1 ožujka ove godine. Solistima, Zborom i Orkestrom metropolitan opere ravna Nicola Luisotti.

Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Multimedijska platforma HRTi

Multimedijska platforma HRTi

Foto: Ilustracija / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!