Ove subote preporučujemo na radiju

01.06.2023.

Zadnja izmjena 09:42

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U magazinu Inventura - tjedan pod povećalom od 9:05 poslušajte: Porezna reforma konačno ugledala svjetlo dana. Ukida se prirez, osobni odbitak diže se na 560 eura, država plaća mirovinske doprinose za najniže plaće koje će skočiti za 40-ak eura. Salve kritika zapljusnule porezne korekcije. Ogorčeni gradonačelnici zbog ukidanja prireza najavljuju maksimalne stope poreza, a politički protivnici u svemu vide političke igrice. Vlada predstavila plan prekrajanja izbornih jedinica. Za Plenkovića pošten i fer prijedlog za oporbu Frankenštajn skrojen po mjeri vladajućih. Sve je dulja lista onih koji traže veće plaće najnoviji na tom popisu su pravosudni policajci. Prekipjelo im je raditi prekovremeno tri posla za mizernu plaću. 

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

Je li prijedlog novog Zakona o izbornim jedinicama u skladu sa zahtjevima Ustavnog suda? Hoće li svaki glas vrijediti jednako? U kojim izbornim jedinicama će se dogoditi najveće promjene? Zašto je oporba nezadovoljna i može li se dogovoriti oko kontraprijedloga? Je li trenutni birački popis dovoljno relevantan za parlamentarne izbore 2024.? Koliko prekrajanje izborih jedinica može utjecati na izborne rezultate? Odgovore na ta pitanja poslušajte u Intervjuu tjedna od 10:05 od našega gosta politologa Gorana Čulara s Fakulteta političkih znanosti. 

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: - / -

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira iz Pule govorimo o nautičkom turizmu - sezona je već krenula, najave su dobre i za ljeto pa se u nekim marinama već sada traži mjesto više. Mi smo bili u Puli gdje se razvoju nautičkog turizma sve više okreće i pulski zaljev. U moru nedaleko istarske obale već su sada uočeni rebraši što je znak da će ih biti i ovoga ljeta. Doznajemo gdje žive, odakle stižu, kakav je njihov utjecaj na ekosustav, zašto ih ima sve više te postoji li bojazan da bi se mogle pojaviti neke nove vrste u našem moru. Vodimo vas i u pulski akvarijum čiji se dio postava preselio u nove puno veće prostore austrougarske tvrđave u turističkom naselju Verudela. Širenjem najvećeg akvarijuma u Hrvatskoj Pula dobiva pravi park kulturne baštine, a u postav se uvodi i nova zbirka vrijednih pomorskih artefakata.  

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

Željka Veverec je pjevačica, autorica i vanjska suradnica kazališta Komedija. S bračnim suputnikom, klaviristom Tonijem Starešinićem djeluje u bendu Mangroove, a samostalnu karijeru ostvarila je pod umjetničkim imenom Je Veux. U današnjoj emisiji Vrijeme za glazbu od 12:20 emitiramo drugi dio razgovora kojeg autorski potpisuje Tomislav Goluban.

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 donosimo: U Znanstveno-kulturnom centru Milutin Milanković u Dalju sutra, na datum rođenja velikog geofizičara koji je svjetskoj znanosti ostavio ogromno nasljeđe, održat će se šesnaesti Milankovićevi ciklusi. Milankovićevi ciklusi samo su dio ostavštine i doprinosa vezano za klimu – temu koja je svakim danom sve aktualnija. Agencija NASA Milutina svrstava u 15 najvažnijih znanstvenika na svijetu koji su se bavili planetom Zemljom. Vodimo vas, uoči sutrašnjega programa, u Dalj, rodno mjesto Milutina Milankovića i otvorit ćemo vrata jedinstvenog Centra, a naš je vodič čovjek koji se godinama trudio da ruševna kuća Milankovićevih ponovno izgleda kao nekada – raskošno je to zdanje uz samu obalu Dunava. 

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U Izlogu dramskog programa od 18:05 premijerno emitiramo radio-dramu nastalu prema "Noveli o šahu" Stefana Zweiga. Na prekooceanskom brodu odigravaju se neobične šahovske partije. Kako je moguće da amater pobijedi svjetskog prvaka otkriva nam priča u priči, u kojoj Zweig govori o perfidnim metodama nacističkog zlostavljanja nad kojima pobjedu može odnijeti samo ljudski intelekt.

Na jubilarnoj 30. dodjeli Porina kao najbolji album etno glazbe proglašen je album Folk & Roll kojeg izvode Singrlice i Sudar percussion. O nagradi Porin, ali i stanju etno i tradicijske glazbe u Hrvatskoj u emisiji Etnoton od 19:25 razgovaramo s Danijelom Jurac, članicom Singrlica.   

Etnoton Pula

Etnoton Pula

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

U sklopu emisije Sport i glazba možete pratiti prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Istra – Slaven Belupo od 16:30 te Osijek – Rijeka od 19 sati i prijenos treće polufinalne košarkaške utakmice za Prvenstvo Hrvatske Split – Cedevita od 20 sati. 

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U Operi na Trećem od 19:30 možete pratiti snimku opere u 5 činova Manon Julesa Masseneta. Izvedba je nastala u Gran Teatrea del Liceu u Barceloni. Solistima, Zborom i Orkestrom Teatre del Liceu ravna Marc Minkowski.   

Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.

Multimedijska platforma HRTi

Multimedijska platforma HRTi

Foto: Ilustracija / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!