Ove subote preporučujemo na radiju

16.09.2023.

07:02

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ove subote, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 9:05 možete slušati magazin Hrvatskog radija Inventura - tjedan pod povećalom u kojemu urednici i voditelji Marija Gerbec Njavro i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema. 

Banski dvori skrojili su novi paket mjera pomoći građanima i poduzetništvu vrijedan 464 milijuna eura koji će vrijediti do kraja ožujka sljedeće godine. Cijene struje i plina ostaje ne promijenjene, a zamrzavaju se cijene 30 proizvoda u trgovinama, a mnoge društvene skupine dobit će novčanu pomoć. U Vladi su uvjereni da su skrojili paket mjera koji će uz pomoć građanima i poduzetništvu olakšati borbu protiv ne popustljive inflacije. 

Trgovci i Vlada dogovorili zamrzavanje cijena za košaricu od 30 proizvoda. Neki su cijene već jučer srezali, dok se neki hvale da su se i prije vladina nauma bacili na snižavanje. Sindikati i poslodavci zadovoljni, no pojedini trgovci upozoravaju da će neki proizvodi čije cijene nisu zamrznute vrlo vjerojatno poskupjeti. Mogu li zamrznute cijene spasiti građane i oslabiti inflaciju s kojom se i bankari žele obračunati?

Lavina kritika sručila se na vladin paket mjera. Oporba premijeru ne vjeruje ni kad darove nosi. Za oporbu su mjere zakašnjela iluzija, za predsjednika obična farsa. Premijer kritičarima nije ostao dužan, posebno ne predsjedniku Republike. U iščekivanju superizborne godine politička borba sve se više zaoštrava.

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman zaboravio upisati milijunsku dividendu u imovinski karticu pa se ispričao. Povjerenstvo pokrenulo postupak, a oporba traži opoziv. 

Vlada odlučila jače zaštiti žene žrtve nasilja. Uvodi femicid, veće kazne za silovanje, kažnjavanje kršenja mjera opreza. Aktivistice za ženska prava ostale ugodno iznenađene.

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

Može li novi paket Vladinih mjera osigurati lakši prolazak kroz jesen i zimu građanima koji se sve teže bore s inflacijom i rastom cijena? Koliko će rasti minimalna plaća? Kada će se pristupiti stvarnoj mirovinskoj reformi? Na što mogu računati korisnici socijalnih potpora? U Intervjuu tjedna od 10:05 o tome govori Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koju emitiramo s juga Hrvatske govorimo o radovima na kanalizacijskom sustavu Elafitskih otoka i priobalja Dubrovnika, berbi soli u poznatoj solani Ston, vrijednoj donaciji muzeju vinarstva i vinogradarstva Puniković, skrivenim mljetskim kantunima, etno zbirci obitelji Stražičić Biskup, Jazz festivalu na otoku Lopudu, kao i festivalu plesa - Konavle Tango Dream.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

U Vukovaru se obilježava 32. obljetnica Bitke za Vukovar, sinonima za obranu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i cijele Hrvatske, njezine teritorijalne i državne opstojnosti i cjelovitosti. Središnja svečanost u dvorištu Dvorca Eltz počinje u 12:15 uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatskoga radija i Četvrtom programu Hrvatske televizije. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 poslušajte: Održana je konstituirajuća sjednica Savjeta za nacionalne manjine koju je vodio novi predsjednik tog krovnog manjinskog tijela, Tibor Varga iz reda mađarske manjine - poslušajte u kojem će smjeru voditi Savjet. U petak sa zalaskom sunca počela je nova židovska godina, Roš Hašana. O značenju blagdana govori glavni rabin, Luciano Moshe Prelević. Godina je dana protekla od otvaranja Islamskog kulturnog centra u Sisku, ove je otvorena i nova knjižnica.

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U terminu Radio scene od 18:05 emitiramo djelo Ksavera Šandora Gjalskog: Mlin kod ceste.  Kad bismo se zapitali o čemu klopoće mlin u nježnoj i mudroj pripovijetci možda bi najjednostavnije bilo reći: o dva života - jednom čiju je putanju skrojilo srce i drugom koju je vodio razum, te pitanju koji iz toga proizlazi - čiji je život bio smisleniji. Dakle, susret dvije stare grofice, nekad prijateljice iz djetinjstva, pisac priče iz rakursa nećaka s duhovitim i blago-ironijskim odmakom.

Radio scena

Radio scena

Foto: HRT / HRT

U emisiji Etnoton od 19:25 slušat ćemo odabranu etno glazbu u izvedbi Dunje Knebl.

Etnoton

Etnoton

Foto: HRT / HRT

U terminu Subotnji koncert od 22:30 slušamo drugi dio koncertnog nastupa Gorana Bareta i Majki u Boćarskom domu 7. prosinca 2012. godine.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 10 do 15 sati možete slušati mozaičnu emisiji Sve najbolje koja promovira hrvatski turizam, ekologiju, gastronomiju i enologiju.

Sve najbolje HR2

Sve najbolje HR2

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u Operi na Trećem slušat ćete izvedbu opere Capuleti i Montecchi Vincenza Bellinija, održane u sklopu Salzburških svečanih igara 19. kolovoza pod ravnanjem Marca Armiliata.

Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!