Ovo je opera: Carmen - Georgesa Bizeta

26.09.2022.

11:17

Autor: HRT

Nedjelja, 2. listopada na Trećem

Nedjelja, 2. listopada na Trećem

Foto: Ovo je opera / dokumentarna serija

Dokumentarna serija "Ovo je opera", od nedjelje 2. listopada na Trećem u 16 sati, vodi nas na putovanje kroz povijest opere u 30 nastavaka: od nastanka toga žanra pa sve do današnjih dana. Riječ je o maštovitoj, inovativnoj seriji čiste zabave.

 "Ovo je opera" daje nam ključ za razumijevanje i uživanje u najznačajnijim operama u povijesti. Poznavatelji opere, ali i oni koji je baš i ne poznaju, otkrivaju tajne pojedinog opernog komada kroz čarobni vizualni prikaz. Bariton i pijanist Ramón Gener će na originalan način ispričati radnju pojedine opere i već u prvim minutama prikovati oduševljenog gledatelja uz ekran. Skladateljev genij, strast protagonista i univerzalnost pojedine priče osvojit će srce gledatelja.

video thumb

Upoznat ćemo najbolje fabule, najbolje skladatelje, najbolje likove i najljepše arije. Posjetit ćemo gradove u kojima se odvija radnja pojedine opere, gradove u kojima su skladatelji dobili nadahnuće za pojedinu operu ili pak gradove u kojima se protagonisti opere strasno zaljubljuju: Pariz, Venecija, Rim, London, Barcelona, Beč, Madrid, Kairo, Firenca, Milano, Sevilla, Salzburg, Bayreuth, Muenchen.

video thumb

U prvoj epizodi Ramón Gener predstavit će nam operu Carmen. Bizetova je Carmen, najčešće postavljana i najpopularnija francuska opera svih vremena, priča o ljubavi, strasti i smrti. Između Seville i Pariza otkrit ćemo i zašto je ona ujedno legenda o oslobođenoj i neovisnoj ženi par excellence.

Dokumentarnu seriju THIS IS OPERA odabrala je Mira Vočinkić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!