09:12 / 09.09.2021.

Autor: HRT

Ovoga četvrtka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Povjerenstvo za lijekove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje napokon je odobrilo lijekove za cističnu fibrozu. Riječ je o lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, koji oboljelima od te rijetke i smrtonosne bolesti olakšavaju i spašavaju život. Pozitivnu odluku već su prije podržali vlada i ministarstvo zdravstva s informacijom kako na godišnjoj razini za 150 oboljelih u Hrvatskoj liječenje košta 130 milijuna kuna. Posljednju riječ još mora dati Upravno vijeće Zavoda za koje se još ne zna kad će se sastati. U međuvremenu peticiju za lijekove potpisalo je više od 130 tisuća ljudi. O tome govorimo u emisiji Šesto čulo od 9:30.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Iskustvo prostora od 10:05 osvrnut ćemo se na najvažniju svjetsku arhitektonsku smotru koja je u tijeku, riječ je naravno o 17. Venecijanskom bijenalu na kojem su prošli tjedan dodijeljene i nagrade. Najavit ćemo i izložbu Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta, koju od večeras možete pogledati u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Put pod noge od 12:30 vodimo vas u posjet Gašparovu mlinu, jedinom koji još pokreću vode Rječine. Na ovome mjestu mlinsko se kolo vrti od 17. stoljeća, a kako mlin radi danas i tko se o njemu brine, saznajte u našoj reportaži.

Četvrtkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Četvrtkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Put pod noge / HR1

Bio je jedan od najopasnijih neprijatelja Rima. Organizirao je jedan od najvećih pokolja Rimljana. Nazivali su ga otrovni kralj. Uzimao je malene doze otrova kako bi dobio imunitet za slučaj da ga netko pokuša otrovati. Tko je on? Poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Izbor pjesama s albuma "Justice" varaždinskog glazbenika Zacka Dusta, autorski je odabrao Tomislav Goluban za emisiju Po vašem izboru od 16:05.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

U Religijskom forumu od 18:05 poslušajte: Židovski vjernici proslavili su Roš Hašanu i ušli u novu 5782. godinu. U znak sjećanja na žrtve nacizma u Čakovcu i Prelogu postavljeno je ukupno 28 kamena spoticanja. Unatoč protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika patrijarh Porfirije u Crnoj Gori, u Cetinju ustoličio novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija. Centar za kulturu dijaloga na početku školske godine organizirao je susret lokalnog stanovništva grada Zagreba, Siska i Karlovca s pedesetero djece s odobrenom međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj koji su došli iz Sirije, Iraka, Irana, Bangladeša.

Četvrtkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Četvrtkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Religijski forum / HR1

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Zorana Pongrašića Zabrinuta Jasenka.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine možete slušati od 20:15. Uz ostalo poslušajte: Najveći izazovi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji su isključenost iz donošenja odluka te još uvijek snažna politika prešućivanja i nijekanja zločina nad njima 90-ih godina, rečeno je u subotu na okruglom stolu "Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije - suradnjom do očuvanja identiteta". Proteklog vikenda uz bogat kulturni program dva društva Hrvata u Slovačkoj, iz Hrvatskog Jandrofa, Ljuljanka i Muško pjevačko društvo, svojim nastupima obilježili su okrugle obljetnice, a u Devinskom Novom Selu po 32. put organiziran je Festival hrvatske kulture. U Grohotama na Šolti su održani Dani Eugena Buktenice.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati možete slušati Drugi dio dana dnevni radijski show koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacije iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati slušat ćemo snimku koncerta sa 7. festivala Piano Loop u Splitu. Koncerti su bili smješteni u prekrasnom prostoru podruma Dioklecijanove palače, a nastupili su ponajbolji hrvatski pijanisti, među kojima je i Martina Filjak, koju ćemo čuti večeras.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!