07:39 / 30.09.2021.

Autor: HRT

Ovoga četvrtka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Vizi od 8:05 poslušajte: Zašto su na prijelomnim njemačkim izborima socijaldemokrati tijesno pobijedili dugovladajuće stranke CDU/CSU i što su ključni izazovi koalicijskih pregovora o novoj vladi; kakav je politički profil i portret budućeg premijera Olafa Scholza, a što je ključna ostavština 16-godišnje ere kancelarke Angele Merkel koja se bliži kraju.

Nakon podmorničkog spora s Australijom i SAD-om oko pakta AUKUS, francuski predsjednik Macron javno sve snažnije zagovara jaku stratešku autonomiju i vojnu ulogu Europe u svijetu - analiziramo sadržaj te Macronove vizije i ima li potporu za nju u Europskoj uniji. Poslušajte zašto je već danima sve opasnije i napetije stanje na granici Srbije i Kosova i mogu li Europska unija i NATO smiriti napetosti koje se šire zapadnim Balkanom. Govorimo i o tome kako i zašto Vijeće sigurnosti UN-a nije uvrstilo klimatsku sigurnost među ključne globalne izazove.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Što je pokazalo istraživanje o utjecaju potresa na odgoj i obrazovanje? Kakve su posljedice na život učenika i nastavnika? Kako ublažiti negativne učinke potresa u školstvu, koji su veći nego što se pretpostavljalo, posebice u Sisačko-moslavačkoj županiji? O tome U mreži Prvog od 7:30 govore ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Damir Jelenski, te Sonja Turk, nastavnica u Strukovnoj školi Sisak. 

U emisiji Iskustvo prostora od 10:05 poslušajte razgovor sa slovenskim arhitektom i dizajnerom Sašom Mächtigom, najpoznatijem po popularnom višenamjenskom kiosku K67 koji je pronašao put do Japana, Novog Zelanda, Iraka, Kenije, Poljske, bivših zemalja SSSR-a ali i do njujorške MoMe.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 govorimo o tome kako je čokolada osvojila svijet.

U emisiji Put pod noge od 12:30 vodimo vas u Poreč, šampion hrvatskog turizma, a o povijesti grada govori Elena Uljančić.

Shemekia Copeland nosi nadimak "Kraljica Bluesa" koji je naslijedila od pjevačice Koko Taylor. Izbor pjesama s albuma "Outskirts of Love", autorski je odabrao Tomislav Goluban za emisiju Po vašem izboru od 16:05.

U Religijskom forumu od 18:05 poslušajte: Reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, efendija Husein Kavazović, posjetio je Hrvatsku.

U organizaciji Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb, Festivala tolerancije, i Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust, sutra i u subotu, u Jasenovcu izvedba opere za djecu: "Brundibar". Predstavljamo knjigu "Abeceda osječkog ekumenizma" autorice Julijane Mladenovska-Tešija. Najavljujemo Drugi ekumenski glazbeno-molitveni susret. U okviru trajanja židovskog blagdana Sukot, u Zagrebu održano predavanje mr. sc. Julije Koš: "Blagdan Sukot kao židovska vatrogasna vježba".

Četvrtkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Četvrtkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Religijski forum / HR1

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihoković-Kumrić Mravica buntovnica.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine možete slušati od 20:15. Uz ostalo donosimo: U Splitu obilježena 30. obljetnica osnivanja i ustrojavanja Hrvatske ratne mornarice. U Novom Travniku u Bosni i Hercegovini otvoren i blagoslovljen Trg Drinskih mučenica, a bit će govora o izborima u Njemačkoj i budućim odnosima s Hrvatskom. 

Znanstvena kultura u Hrvatskoj ovisi i o samoj znanosti, ali i o svima nama – sutra u emisiji Drag mi je Platon od 12:30 to elaborira dr. David Smith, koji će nam reći i kako se pandemija odrazila na produktivnost Instituta Ruđer Bošković, kojemu je na čelu. Govorimo i o mogućim rupama u znanju u raznim područjima medicine i imunologije, i osvrćemo se i na druge poruke skupa hrvatskih imunologa.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2) 

Ne budite saboteri vlastitog života! Pridružite nam se u Avanturi promjene od 18:35 na Drugom programu i ništa lakše – promijenite se uz psihologinju Ljubicu Uvodić Vranić

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 23:30 u emisiji Jazz session slušamo album "Ethnicities" Zorana Majstorovića. Naš istaknuti jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i skladatelj snimio je ovaj materijal u suradnji s legendom svjetske world scene, Ivom Bittovom.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!