07:59 / 07.10.2021.

Autor: HRT

Ovoga četvrtka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Za udruge osoba s invaliditetom tjedan je počeo dramatično. Preko vikenda donesenom preporukom o poštivanju mjera stožera mnoge su se našle u situaciji da ne znaju kako će dalje raditi. No udruge koje su odavno preuzele dio poslova u sustavu socijalne skrbi, mirno ne spavaju i to već dugo zbog toga što u ovom trenutku nije raspisan niti jedan natječaj na koji se one mogu javiti, a postojeći su pri kraju.

Kad će se nastaviti projekt "Zaželi", što je s ostalim projektima, i kako će udruge osoba s invaliditetom, njihove usluge i korisnici tih usluga preživjeti 2022. i 2023. godinu. O tome razgovaramo u Šestom čulu od 9:30.


Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Obnova zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt nakon potresa, izložba radova idejnih rješenja uređenja prostora bivše vojarne u Zadru i predavanje Boruta Vilda "O odgovornosti na Plan D konferenciji" teme su emisije Iskustvo prostora od 10:05. 

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Iskustvo prostora / HR1

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 govorimo o kampanji Jeste li je vidjeli?, a riječ je o plemenitoj periski.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Minijature za radoznale / HR1

Dok je ratovao na Pacifiku skoro ga je ubio metak iz japanskog snajpera. Ostatak života proživio je mirno kao profesor filozofije. Kada mu je bilo 50 godina objavio je knjigu koja će ostaviti golemog traga u filozofiji politike. Tko je on? Poslušajte u drugom nastavku emisije Povijest četvrtkom od 13:10.

Emisija Obrazovnog programa Hrvatskog radija

Emisija Obrazovnog programa Hrvatskog radija

Foto: HRT / HRT

Svakog četvrtka u Glazbi s potpisom od 14:05 pred nama je kolaž standarda iz bliže i dalje povijesti kantautorske i rock glazbe, rhythm & bluesa, soula, country-rocka i srodnih žanrova.

Uz to, otkrivamo i manje poznate dragulje skrivene u brazdama starih i recentnih albuma. U novom izdanju nastupaju Rod Stewart - solo i na čelu grupe The Faces, potom skupina koja im je prethodila The Small Faces, te uz ostale velika soul imena Smokey Robinson i Merry Clayton.

Emisija Prvom programa Hrvatskog radija

Emisija Prvom programa Hrvatskog radija

Foto: Glazba s potpisom / HR1

Izbor pjesama s albuma BACK TO BOGALUSA iz 2001. godine američkog pjevača Clarencea „Gatemouth“ Browna, autorski je odabrao Tomislav Goluban za emisiju Po vašem izboru od 16:05.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

U Religijskom forumu od 18:05 poslušajte: U Rimu 35. međunarodni susret u duhu Asiza, u organizaciji zajednice sv. Egidija, oko teme univerzalnog bratstva okupio je predstavnike religija iz ukupno 40 zemalja svijeta.

Povodom obilježavanja "Vremena stvorenog", održan drugi ekumenski glazbeno-molitveni susret.

U organizaciji baptističkih crkava grada Zagreba otvorena Kuća nade - Program pravde, milosrđa i nade za marginalizirane i ranjive skupine zapadnog dijela grada Zagreba.

Četvrtkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Četvrtkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Religijski forum / HR1

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Jasminke Tihi Stepanić: Priča o mogutima.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske "Hrvatima izvan domovine" možete slušati od 20:15. Uz ostalo poslušajte: Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbij traži povlačenje udžbenika u kojima se negira hrvatski jezik.

Što su Bečanima otkrili o hrvatskoj povijesti doznat ćemo od hrvatskih znanstvenika koji su u Hrvatskom Centru u Beču održali predavanje"Otkrivanje zaboravljene hrvatske prošlosti", a otvorena je i istoimena izložba.

U talijanskoj pokrajini Molise održan 5. Molizaiko. Bogat kulturno-umjetnički i gastronomski program završen je nastupima mladih folkloraša iz Italije i Hrvatske. Tradicionalne talijanske plesove predstavila je udruga ”Zig Zaghini”, a nastupili su i ”CroaTarantata” – etno skupina mladih moliških Hrvata iz Mundimitra i gosti Molizaika 5 HKUD ”Prigorec iz Markuševca”.

U Daruvaru održan Fra Ma Fu - festival reportaže i reportera na kojem je sudjelovao i karikaturist Petar Pismestrović koji već 30 godina živi u austrijskom Klagenfurtu i ima ekskluzivni ugovor s jednim austrijskim dnevnim novinama.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

O Nobelovoj nagradi za fiziku, za istraživanja klime i klimatskih promjena, ali i drugih velikih teško predvidljivih sustava, sutra u emisiji Drag mi je Platon od 12:30 govore akademik Mirko Orlić i prof. dr. Ivana Herceg Bulić. Prof. dr. Svjetlana Kalanj Bognar komentira otkriće receptora i mehanizma zahvaljujući kojima osjećamo temperaturu, dodir i bol, za koje je dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2) 

Od 10 sati u emisiji U drugom filmu bavimo se filmovima braće Coen. Sviramo sa soundtracka poznatih filmskih naslova poput Velikog Lebowskog, Farga ili Nema zemlje za starce. Što je specifično u njihovim filmovima? Komentiramo ovoga četvrtka.

U emisiji Homo sapiens od 12:35 gost Željke Ogreste, veliki je hrvatski veslač, koji je ljetos na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio brončanu medalju, Damir Martin.


Ne budite saboteri vlastitog života! Pridružite nam se u Avanturi promjene  od 18:35 i ništa lakše – promijenite se uz psihologinju Ljubicu Uvodić Vranić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U Izlogu sadašnjice od 20 sati izravno prenosimo prvi od dva koncerta u sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala NOVALIS koji se održava uz posebnu skladateljsku radionicu u Osijeku.

Troje rezidencijalnih glazbenika - flautistica Ana Batinica, violončelist Vid Veljak i udaraljkaš Luis Camacho Montealegre na koncertu naslovljenom "Stvarnost suvremenosti" predstavljaju birani program suvremene glazbe uz dvije festivalske narudžbe koje će praizvesti: "She Had Become an Elementary Particle" Tibora Szirovicze i "Barrage" Jeremya Wexlera.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!