Ovoga četvrtka preporučujemo

21.10.2021.

07:48

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Što je otisak prsta na glinenom loncu arhitekta Radovana Tajdera? Koje filmove o dizajnu, arhitekturi i umjetnosti možete pogledati na međunarodnom natjecateljskom filmskom festivalu DA2 koji sutra počinje te što je zadarski Projekt Grad? O svemu tome više u Iskustvu prostora od 10:05.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Što su to matične stanice u emisiji Minijature za radoznale od 12:23 razgovaramo s dr. Ninom Krešić s Hrvatskog veterinarskog instituta.

U emisiji Put pod noge od 12:30 vodimo vas na otok Korčulu. Otok je to bogat arheološkim nalazištima koji se neprekidno istražuju, a mi smo se baš našli pored kamena koji nam može ispričati priču o tome kako se na otoku živjelo u doba Rimljana.

Otišao je 1927. godine u planine podići revoluciju. Trebalo je 22 godine da partija kojoj je bio na čelu pobijedi u građanskom ratu. Nakon toga vladao je kao neupitni vladar, crveni car, 27 godina. Tko je on? Poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

U Glazbi s potpisom od 14:05 prisjetit ćemo se country and western klasika koje izvodi Sanford Clark, a čut ćemo i kako zvuči njegov moderni nasljednik Charley Crockett. Boje progresivnog rocka brani trio Emerson Lake & Palmer, dok će nas Sandra Wright vratiti u sedamdesete - zlatno razdoblje rhythm and bluesa i soula.

Album Riding With The King zajedno su snimili Eric Clapton i BB King. Pjesme s ovog Grammyjem nagrađenog izdanja, autorski je odabrao Tomislav Goluban za emisiju Po vašem izboru od 16:05.

Međureligijski susret u organizaciji udruge Posmrtna pripomoć koji je postao tradicionalni neformalni susret u kojem različite vjerske zajednice iznose svoja iskustva o temi oproštaja te pogled na smrt, neke su od tema Religijskog foruma od 18:05 u kojem govorimo i o projektu novog školskog centra islamske zajednice.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Željke Horvat-Vukelja Ćukica Ćuvita.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske, Hrvatima izvan domovine, možete slušati od 20:15. Uz ostalo poslušajte: Otkrivanje spomenika Ljudevitu Gaju i Francu Prešernu u Ljubljani i Zagrebu potvrdilo dobre odnose dviju zemalja, ali i otvorilo pitanje položaja Hrvata u Sloveniji. S predsjednicom saborskoga Odbora za Hrvate izvan RH Zdravkom Bušić razgovaramo i o statusu Hrvata u Crnoj Gori i Srbiji. Poslije posjeta Hrvatima u Rumunjskoj, u emisiji gostuje državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. O budućnosti hrvatske ekonomije, tržištu rada, demografiji, životu u Sjedinjenim Američkim Državama, Češkoj, Njemačkoj i Hrvatskoj razgovaramo s hrvatskim i svjetskim znanstvenikom Dejanom Kovačem.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

U emisiji Homo sapiens od 12:35 gošća je pjevačica je grupe Pavel i konzervatorica u Gradskom uredu za zaštitu spomenika - Antonia Šerić.

Četvrtkom na Drugom programu Hrvatskoga radija

Četvrtkom na Drugom programu Hrvatskoga radija

Foto: Homo sapiens / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati možete pratiti izravni prijenos 1. Koncerta Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan st. Na programu su djela Jana Dismasa Zelenke, Françoisa Couperina i Georga Philippa Telemanna. Glazbu izvodi sastav Air Force Ma.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!