07:12 / 08.07.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga četvrtka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Ljeto je u punom zamahu i mnogi uživaju u morskim radostima, no mnoge je goste i stanovnike područja Kvarnera, posebno riječkog zaljeva, krajem lipnja i početkom srpnja, neugodno iznenadila vrlo intenzivna pojava cvjetanja mora. Goleme smeđe nakupine morskih trava na morskoj površini uznemirile su mnoge zaljubljenike u morske radosti, a kolegica Neva Funčić doznala je od biologinje Prirodoslovnog muzeja iz Rijeke, Milvane Arko Pijevac o čemu se ustvari radi.

Gost emisije Ljeto na Prvom od 8:05 je poznati i priznati kardiolog, Viktor Peršić, ravnatelj opatijske Thalassoterapije. S njime smo u zanimljivom razgovoru doznali sve detalje o srčanim zastojima vrhunskih sportaša, potaknuti šokantnim događajem na Europskog nogometnog prvenstva kada se danski igrač Christian Eriksen pred očima svijeta iznenada srušio na terenu nakon što je ostao bez svijesti.

Turističku razglednicu šaljemo iz predivne Mošćeničke Drage uz načelnika mjesta Riccarda Staraja.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Ljeto na Prvom / HR1

U prvoj Sedmici od 9:05 u ovoj sezoni podsjećamo na događaje koji su obilježili tjedan za nama: među ostalim, bavimo se aktualnom epidemiološkom slikom u svjetlu promjena u sustavu covid-potpora, uhićenjima suradnika pokojnog zagrebačkoga gradonačelnika, zakonskim izmjenama radi bolje zaštite žrtava nasilja, te burnim reakcijama na najavu zabrane "LGBT propagande" u okviru antipedofilskog zakona.

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 govorimo o školovanju Nikole Tesle u Hrvatskoj.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Minijature za radoznale / HR1

Dvoje ih je. Blizanci su. Na put su krenuli 1977. i još uvijek putuju i održavaju vezu s mjestom s kojeg su krenuli. Koji su to putnici? Poslušajte u emisiji Put pod noge 12:30.

Za tu se civilizaciju nije znalo sve do 1921. godine. Jedan od njezinih najvažnijih gradova nosi ime koje najvjerojatnije znači Humak mrtvih. Slikovno pismo te civilizacije još uvijek nije odgonetnuto. O kojoj je civilizaciji riječ? Poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Gitaristički virtuoz Stevie Ray Vaughan preminuo je 1990. U današnjoj emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušamo album The Sky Is Crying koji je objavljen posthumno, godinu kasnije.

U Melodijama s patinom od 17:30 urednik Marin Margitić, iz bogatog i dragocjenog fonoarhiva Hrvatskoga radija, nudi obilje skladbi koje zaslužuju atribut evergreena ili vječno zelenih melodija svjetske i domaće produkcije.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Višnje Biti Viveri iz Dola. Viveri su mitska bića za koja se vjeruje da su živjela u selu Dol na Braču prije dolaska ljudi. Nitko ne zna kako izgledaju, ali ih se noću može čuti i zamišljati kako izgledaju, izmišljati priče o njima. O njima nam govore sestra i brat, Ivana i Ermano Gospodnetić, prisjećajući se svoga djetinjstva u selu Dol na otoku Braču, selu sačuvanome u svome izvornome obliku.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Ive Gruić Olaf i Peter ili što je pametno.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske, Hrvatima izvan domovine, možete slušati od 20:15.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Male forme / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u terminu Koncert četvrtkom ćete snimku koncerta Elbske filharmonije pod ravnanjem Mareka Janowskog, održan u Hamburgu u studenome prošle godine. Na programu su sklade Brahmsa, Mozarta i Wagnera.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!