07:19 / 10.03.2022.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga četvrtka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Mnoštvo koječega plemenitog inspiriralo nas je na jezičnu epizodu o plemenitosti! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji Put pod noge od 12:30 autori knjige "Kratke šetnje u prošlost" Lara Černicki i Stašo Forenbaher vode nas na jednu od svojih šetnji: bit ćemo u Klanjcu, na Cesargradskoj gori i u Zelenjaku.

Put pod noge

Put pod noge

Foto: HRT / HRT

Energija je uvijek bila važna za geopolitiku i strategiju. Prva uporišta iz kojih su stvorena europska kolonijalna carstva nastala su oko luka u kojima su se parobrodi mogli opskrbiti ugljenom. Kada je 27. kolovoza 1859. kod Tutusvillea u Pennsylvaniji na dubini od 21 metra bušilica došla do nafte, svijet je dobio još jedan energent koji će ostaviti golemog traga na geopolitiku i strategiju. Kako energija određuje geopolitiku i strategiju-poslušajte u Povijest četvrtkom od 13:10.

Povijest četvrtkom

Povijest četvrtkom

Foto: HRT / HRT

U Glazbi s potpisom od 14:05 pred nama je kolaž standarda iz bliže i dalje povijesti kantautorske i rock glazbe, rhythm & bluesa, soula, country-rocka i srodnih žanrova. Uz to, otkrivamo i manje poznate dragulje skrivene u brazdama starih i recentnih albuma. Novo izdanje donosi glazbu koju izvode Miriiam, The J.Geils Band, Free, Bad Company te (uz ostale) John Mayall & The Bluesbreakers.

Glazba s potpisom

Glazba s potpisom

Foto: HRT / HRT

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 španjolski sastav A Contra Blues slušamo s albuma "Chances" na kojem kombiniraju pop, rock i blues utjecaje.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Crkava i vjerskih zajednica upućuju apele patrijarhu Ruske pravoslavne crkve da posreduje kod Putina i zauzme se za prestanak ruske agresije na Ukrajinu.

Patrijarh Kiril rusku invaziju na Ukrajinu naziva metafizičkom borbom te smatra da ono što se danas događa u području međunarodnih odnosa nema samo politički značaj. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije pozvao je vjernike da mole za mir u Ukrajini.

Pomoć Ukrajini, misija Crkve i ekumenizam bile su središnje teme pastorske konferencije o kojima u Religijskom forumu od 18:05 govori predsjednik Saveza baptističkih crkava u Hrvatskoj pastor Ivica Horvat.

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Mirjane Mrkela: Čovjek koji je štedio snagu.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine možete slušati od 20:15.

Izdvajamo Tragični događaji koje proživljava Ukrajina, suočena s ruskom agresijom i početkom novog rata u Europi, oživjeli su sjećanja na ono što je Hrvatska proživjela prije 30 godina i njenu borbu za neovisnost. Pomoć izbjeglicama iz ratom zahvaćene Ukrajine pristižu sa svih strana. Hrvati u Vojvodini i Mađarskoj pripremaju se za parlamentarne izbore.

Gost u emisiji je nadbiskup u miru, kardinal Vinko Puljić koji se osvrnuo i na aktualni politički trenutak u kojemu se nalazi BiH i hrvatski narod u susjednoj državi.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Laserima se, među ostalim, služimo i u mjerenju, ali i oni moraju biti izmjereni! Temu za ovu emisiji S mjerom od 9:40 te od 16:40 na Drugom programu Hrvatskoga radija pripremila je Marina Babić.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Od 20 sati do ponoći u emisiji Povratak u budućnost Robert Mareković i njegov pogled na glazbu 50-ih, 60-ih i - kao što slogan emisije kaže - malo 70-ih. Ono što je dodatni začin termina, jest stalna rubrika posvećena najvoljenijem licu popularne kulture, neokrunjenom glazbenom kralju, Elvisu Presleyju.


Povratak u budućnost

Povratak u budućnost

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu od 19:30 možete slušati izravni prijenos koncerta Majstorskog ciklusa iz Velike dvorane Vatroslava Lisinskog. Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije ravna Maxin Rysanov, solist je čembalo Franjo Bilić. Na programu su djela Frane Paraća, Dobrinke Tabakove i Petra Iljiča Čajkovskog.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!