Ovoga četvrtka preporučujemo na radiju

12.05.2022.

07:42

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Događanja su bolja od evenata, ali i svi događaji ne moraju nužno biti događanja! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Od 9:30 poslušajte izravni prijenos govora državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina u Saboru Republike Hrvatske.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji Iskustvo prostora od 10:05 u šetnji s urbanom antropologinjom Sonjom Leboš upoznajemo bolje Zagrebački velesajam. A upravo je taj kompleks jedna od tema javne tribine Novi Novi Zagreb, Konkretne akcije koja će se održati u subotu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti a na koju će nas pozvati inicijator i organizator projekta Nikola Radeljković.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Iskustvo prostora

Iskustvo prostora

Foto: HRT / HRT

25. prosinca 1991. godine sa zgrade Senata u Kremlju po posljednji je put spuštena crvena zastava Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika. Istog je dana Mihail Sergejevič Gorbačov dao ostavku na dužnost predsjednika te zemlje koja je nakon 74 godine postojanja prestala postojati. Kakav je svijet nastao u Europi nakon raspada Sovjetskog Saveza? Poslušajte u Povijest četvrtkom od 13:10.

Od 15:30 poslušajte intervju s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom.

Povijest četvrtkom

Povijest četvrtkom

Foto: HRT / HRT

"Gotta Look Up" je posljednji album kojeg su zajedno snimili gitarist Chris Jones i usni harmonikaš Steve Baker, a danas ga preslušavamo u emisiji Po vašem izboru od 16:05. 

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Open Doors naziv je međunarodne organizacije koja ima ulogu pomoći progonjenim kršćanima u svijetu te senzibiliziranje javnosti o tom kršenju osnovnih ljudskih prava. U Religijskom forumu od 18:05 govorimo o problemu progona kršćana te o boravku regionalnog predsjednika udruge Kristijana Iglera koji se susreo s predstavnicima svih kršćanskih crkava u Hrvatskoj. Gosti emisije su saborska zastupnica Marijana Petir te pastor metodističke crkve u Hrvatskoj Vatroslav Župančić.

Religijski forum

Religijski forum

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo premijeru priče Tamare Bakran: Jezerska sirena.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine možete slušati od 20:15.

Uz ostalo donosimo: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini upozorio je da je prošlo 30 godina od početka progona gotovo 40.000 srijemskih Hrvata, a da nitko pred pravosudnim tijelima Srbije za taj zločin kao i ubojstva 25 građana hrvatske pripadnosti početkom 90-tih nije odgovarao.

Središnji odbor hrvatskih etničkih škola nedavno su održali radni sastanak o temi: Imaju li hrvatske škole jezika u Australiji budućnost?

Na inicijativu Generalnog konzulata RH u Pečuhu u Hrvatskom obrazovnom centru Miroslav Krleža u Pečuhu, potpisan je Sporazum o trajnoj suradnji sa Fakultetom hrvatskih studija i te obrazovne ustanove.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 21 sati možete slušati prijenos druge polufinalne večeri izbora za pjesmu Eurovizije 2022. Ovogodišnje 66. izdanje Eurosonga održava se u Torinu u Italiji zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi grupe Måneskin u Rotterdamu u Nizozemskoj.


Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu  sklopu ciklusa Kanconijer od 19:30 iz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog možete pratiti obljetnički koncert za proslavu 80 godina Zbora HRT-a, s izvedbama niza izazovnih skladbi Igora Kuljerića, Mladena Pozajića, Tomislava Fačinija i Antona Bruckera, u kojima se ansamblima HRT-a pridružuje niz mladih hrvatskih solista. Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a ravna Tomislav Fačini.

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!