Ovoga četvrtka preporučujemo na radiju

19.01.2023.

07:18

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Ako se koristimo nekom uslugom s interneta, je li to - internet usluga? Kupujemo li u internet cvjećarnici, pretražujemo li internet stranice? O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Zašto je upravo Klara Heberling za Seriju fanzina o mentalnim bolestima nagrađena u studentskoj kategoriji Dizajna vizualnih komunikacija u sklopu Izložbe hrvatskog dizajna koja traje u zagrebačkoj Laubi? Koliko je i na koji način ilustracija prisutna u suvremenim medijima i što o tome kaže Milan Trenc iza kojeg je više od 4 desetljeća rada i iskustva u Hrvatskoj i inozemstvu? Odgovore tražimo u Iskustvu prostora od 10:05.

Iskustvo prostora

Iskustvo prostora

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Put pod noge od 12:23 kroz stalni postav Gradskog muzeja Virovitica vodi nas ravnateljica muzeja viša kustosica Mihaela Kulej.

Put pod noge

Put pod noge

Foto: HRT / HRT

Jedan ju je povjesničar nazvao trostrukom autsajdericom: bila je žena, Židovka iz Poljske. Pamet, stil pisanja i britki humor donijeli su joj slavu u revolucionarnom pokretu. Neprijatelja joj također nije nedostajalo. Na kraju su je oni ubili i njezino tijelo bacili u kanal u Berlinu. Tko je ona? Poslušajte u drugom nastavku priče o njoj u emisiji Povijesti četvrtkom od 13:10.

Povijest četvrtkom

Povijest četvrtkom

Foto: HRT / HRT

U emisiji S domaće pop i rock scene od 14:05 predstavljamo kategorije i nominirane za Nezavisnu novinarsku glazbenu nagradu Rock&Off .

S domaće pop i rock scene

S domaće pop i rock scene

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U tijeku je svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja se svake godine održava od 18. do 25. siječnja. O ekumenizmu danas i izazovima koji stoje pred njim u Religijskom forumu od 18:05 govore pročelnik katedre ekumenske teologije u Zagrebu profesor Jure Zečević, biskup Protestantske reformirani kršćanske crkve dr. Jasmin Milić te dugogodišnji urednik ekumenskih i međureligijskih emisija na HRT-u Augustin Bašić.

Religijski forum

Religijski forum

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihoković Kumrić: Ljekoviti čaj.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Emisija Hrvatima izvan domovine posvećena je aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se od 20:15 do ponoći izravno – istovremeno na Prvom programu i Glasu Hrvatske.

Hrvatima izvan domovine - 4. sat

Hrvatima izvan domovine - 4. sat

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati do ponoći možete slušati emisiju Povratak u budućnost. Robert Mareković donosi njegov pogled na glazbu 50-ih, 60-ih i - kao što slogan emisije kaže - malo 70-ih. Ono što je dodatni začin termina, jest stalna rubrika posvećena najvoljenijem licu popularne kulture, neokrunjenom glazbenom kralju, Elvisu Presleyju.

Povratak u budućnost

Povratak u budućnost

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Novi nastavak romana "Sinovi, kćeri", prema djelu Ivane Bodrožić, emitirat ćemo u terminu Radio romana od 8:30.

Radio roman

Radio roman

Foto: HRT / HRT

U Kozmosu i etosu od 9 sati, govorimo o Nietzscheovu djelu "Pet predgovora za pet nenapisanih knjiga", koje je posvetio gospođi Cosimi Wagner uoči Božića 1872. godine.

Kozmos i etos

Kozmos i etos

Foto: HRT / HRT

Tragična uvertira Johannesa Brahmsa i "Četvrta simfonija- Tragična" Franza Schuberta na rasporedu su emisije In modo classico od 10:05.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Mikroproze Sanje Lovrenčić čitamo u emisiji Riječi i riječi od 10:30.

Riječi i riječi

Riječi i riječi

Foto: HRT / HRT

Od 19:30 iz velike dvorane Vatroslava Lisinskoga možete pratiti prijenos koncerta iz ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a. Na programu je Slavoslovije, kantata za soliste, zbor i orkestar Borisa Papandopula. Solisti su Margareta Klobučar, sopran, Elena Kordić, mezzosopran, Domagoj Dorotić, tenor i Ljubomir Puškarić, bariton. Dirigent je Tomislav Fačini.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Poeziju Darije Žilić slušat ćemo u emisiji Poezija naglas od 22:03.

Poezija naglas

Poezija naglas

Foto: - / -

Dietrich Becker bio je orguljaš, violinist i skladatelj. Iza njega ostalo je svega pet sakralnih koncerata i manji instrumentalni opus. To ga svrstava među najbolje protestantske autore 17. stoljeća. U izvedbama ansambla "Hamburger Ratsmusik" za Probranice od 22:30, izdvojili smo dva sakralna koncerta i Sonatu à 4 u d- molu.

Probranice

Probranice

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!