Ovoga četvrtka preporučujemo na radiju

09.02.2023.

07:15

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Treća dob-mudrost življenja od 9:05 upoznat ćemo ljude koji znaju živjeti, otkrivati njegovu ljepotu i prihvaćati uspone i padove što ih on svakome od nas nosi.

Što se sve krije iza naslova knjige Stjepe Butijera "Arhitektura kao obazriva igra različitih napetosti"? Kako se Galerija ULUPUH prisjetila prve obljetnice smrti svojega dugogodišnjeg člana, arhitekta Marija Beusana? Teme su kojima se bavimo u emisiji o arhitekturi i dizajnu Iskustvo prostora od 10:05.  

Galerija
Treća dob - mudrost življenja, Foto: HRT/HRT
Iskustvo prostora, Foto: HRT/HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U Povijesti četvrtkom od 13:10 bit će riječi o događajima koji su doveli do novog križarskog pohoda.

U emisiji S domaće pop i rock scene od 14:05 slušat ćemo album kantautorice Anne Moor “Plavi avioni” na kojem kroz melankoličan i sanjiv electropop glazbeni izričaj donosi atmosferičnu glazbenu priču u 11 pjesama. 

Galerija
Povijest četvrtkom, Foto: HRT/HRT
S domaće pop i rock scene, Foto: HRT/HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Tjedan je braka koji se i u našoj zemlji obilježava nizom manifestacija. Kršćanska udruga Fokus već niz godina potiče na izgradnju i očuvanje zdravog braka. Tim povodom u emisiji Religijski forum od 18:05 gosti su članovi udruge Fokus koji će predstaviti cilj ovogodišnjeg tjedna te kako očuvati brak u različitim kriznim i izazovnim vremenima. Donosimo i poziv islamske zajednice u Hrvatskoj za pomoć stradalima u potresu u Turskoj i Siriji. 

Galerija
Dnevni ritam, Foto: HRT/HRT
Religijski forum, Foto: HRT/HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Hrvoja Kovačevića Cirkus.

Emisija Hrvatima izvan domovine posvećena je aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se od 20:15 do ponoći izravno – istovremeno na Prvom programu i Glasu Hrvatske.  

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati do ponoći u emisiji Povratak u budućnost Robert Mareković donosi njegov pogled na glazbu 50-ih, 60-ih i - kao što slogan emisije kaže - malo 70-ih. Ono što je dodatni začin termina, jest stalna rubrika posvećena najvoljenijem licu popularne kulture, neokrunjenom glazbenom kralju, Elvisu Presleyju.  

Povratak u budućnost

Povratak u budućnost

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

O Jacquesu Maritainu, svjetski poznatome francuskom misliocu, u povodu 50. godišnjice njegove smrti razgovaramo u emisiji Kozmos i etos od 9 sati.

Kozmos i etos

Kozmos i etos

Foto: HRT / HRT

"Mirisi proljeća" podnaslov je emisije In modo classico od 10:05.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Kratke proze Željka Funde slušamo u emisiji Riječi i riječi od 10:30.

Riječi i riječi

Riječi i riječi

Foto: HRT / HRT

U emisiji Na pragu uspjeha od 11 sati, predstavljamo Kvartet Eos, dobitnika prve nagrade na Švicarskom festivalu komorne glazbe u Abelbodenu 2021.

Na pragu uspjeha

Na pragu uspjeha

Foto: HRT / HRT

Portrete znanstvenika od 13 sati posvetili smo izraelsko-američkom astrofizičaru Abrahamu Aviju Loebu, a u emisiji U svijetu opere i baleta od 13:30, mezzosopranistici Boženi Glavak. 

Galerija
Portreti znanstvenika, Foto: HRT/HRT
U svijetu opere i baleta, Foto: HRT/HRT

Književnica Sanja Lovrenčić gošća je emisije Na treći pogled od 16 sati.

Na treći pogled

Na treći pogled

Foto: HRT / HRT

Od 19:30 možete slušati izravni prijenos 6. koncerta Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a iz Velike dvorane Vatroslava Lisinskog. U goste nam je ponovno došao violist i dirigent Maxim Rysanov, sjajan ukrajinski glazbenik. Cijeli koncertni raspored formiran je oko skladbe Gabriela Prokofjeva, pa ćemo tako koncert zaključiti skladbom njegova djeda Sergeja Prokofjeva – bit će to suita iz opere Zaljubljen u tri naranče, između tih djela čut ćemo Prvu simfoniju Franza Schuberta, a koncert će otvoriti Elegija Franje Lučića. Tijekom stanke poslušajte razgovor sa solistom i dirigentom Maximom Rysanovim.   

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!