Ovoga četvrtka preporučujemo na radiju

16.06.2022.

07:58

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Svetkovina Tijelova slavi se uvijek u četvrtak poslije svetkovine Presvetoga Trojstva. Podrijetlo joj je vezano uz štovanje Presvetog Oltarskog Sakramenta koje se snažno razvilo u 12. stoljeću.

Tijelovo je najprije u svoju biskupiju uveo biskup Robert iz Liegea, 1264. godine. Papa Urban IV. svojom bulom iz iste godine propisuje svetkovinu za cijelu Crkvu.

Dva su dijela bogoslužja Tijelova koje prenosimo od 10 sati: misa u katedrali Uznesenja BDM, a potom teoforična procesija s Presvetim izvan katedrale s četiri postaje. Bogoslužje će predvoditi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Put pod noge od 12:30 vodimo vas u Jordan.

Put pod noge

Put pod noge

Foto: HRT / HRT

Jedan je vladar, sultan, imao nadimak Munja. Drugi vladar, kralj, nadimka nije imao, ali se nadao carskoj tituli. Kako bi tu titulu dobio, odlučio je vojsku sultana zvanog Munja izbaciti iz središta Balkanskog poluotoka. Kako je ta namjera završila poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Povijest četvrtkom

Povijest četvrtkom

Foto: HRT / HRT

Eric Noden je skladatelj, gitarist i pjevač koji je inspiraciju pronašao u starim majstorima delta bluesa. Svira akustičnu, resonator i električnu gitaru te vrlo dobro poznaje načine upotrebe otvorenih štimova. Zvuk koji izlazi iz njegovih instrumenata mješavina je ragtime, blues, folk i New Orleans stilova. Pjesme s albuma "Solid Ground", današnji su autorski odabir Tomislava Golubana u emiisji Po vašem izboru od 16:05.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Kakva je važnost religijskog dijaloga u obrazovnom sustavu, kakvu ulogu imaju teološka učilišta koja obrađuju crkvene službenike te kako je protekao veliki adventistički kongres u St. Louisu saznajemo u još jednom Religijskom forumu od 18:05.

Religijski forum

Religijski forum

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Mire Šincek: Ptičja lekcija

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U emisiji Hrvatima izvan domovine na Prvom programu Hrvatskoga radija i Glasu Hrvatske od 20:15 govorimo o Zborniku radova "Čuvari tradicije" sa seminara bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu u Vojvodini koji je predstavljen u Zagrebu, u zagrebačkom Etnografskom muzeju otvorena je izložba "Mato Kaić - Svjetlopisi pod bosanskim nebom" kojom se nastavlja suradnja s Franjevačkim muzejom i Galerijom Gorica iz Livna.

U Beču je austrijskim medijima, agencijama i touroperatorima predstavljena ovogodišnja turistička ponuda Hrvatske. U mađarskoj Salanti održan je Osmi susret hrvatskih kulturnih društva.

Hrvatima izvan domovine

Hrvatima izvan domovine

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 20 sati u emisiji Povratak u budućnostRobert Mareković donosi pogled na glazbu 50-ih, 60-ih i malo 70-ih. Ono što je dodatni začin jest stalna rubrika posvećena najvoljenijem licu popularne kulture, neokrunjenom glazbenom kralju, Elvisu Presleyju.

Povratak u budućnost

Povratak u budućnost

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 23:30 u emisiji Ogledi i rasprave čitamo ogled prof. dr. Gojka Nikolića naslovljen "Nedovoljno poznati Nikola Tesla". Autor uvodno napominje da su Teslini izumi pomaknuli napredak čovječanstva za cijelo stoljeće. Zatim govori o Teslinu podrijetlu i jednostranim prisvajanjima.

Ogledi i rasprave

Ogledi i rasprave

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!