Ovoga četvrtka preporučujemo na radiju

05.05.2022.

07:41

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Može li netko imati kompleks, a da ne bude bitno koji točno? Poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

U galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva traje izložba SOLL: "Ja ne dizajniram modu, ja je pišem", projekt modnog dizajnera i umjetnika Silvija Vujičića i arhitekta i znanstvenika Mira Romana, koji nam daje odgovor na pitanje: što se događa kada se u modni dizajn uključi umjetna inteligencija? Toj temi posvećena je emisija Iskustvo prostora od 10:05.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Put pod noge od 12:30 vodimo vas na najjužniju točku Istre, rt Kamenjak koji je zbog brojnih endemskih vrsta biljaka, čak 180 vrsta ptica te nalazišta stopa dinosaura prava oaza geološke i prirodne baštine Istre.

Put pod noge

Put pod noge

Foto: HRT / HRT

Otkriven je slučajno i dugo je vremena bio poznat po šarenim papigama i drvu koje se koristilo za bojanje tkanina. Bogatstvo i europski useljenici stigli su sa šećerom, kavom i zlatom. Prvo je bio portugalska kolonija, onda kratko vrijeme i portugalska metropola. Nakon nezavisnosti prvo je bio carstvo, a onda i republika. O kojoj je zemlji riječ? Poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Izbor pjesama s albuma Jawbreaker!, kanadske pjevačice Dawn Tyler Watson za emisiju Po vašem izboru od 16:05 autorski je odabrao Tomislav Goluban

Kako su vjernici muslimani proslavili jedan od dva najveća blagdana u islamu, Ramazanski bajram i što je tom prigodom vjernicima poručio muftija Aziz Hasanović? Na ta pitanja odgovaramo u Religijskom forumu od 18:05 u kojem najavljujemo i predstavljanje udruge OpenOffice Doors u Hrvatskoj te knjige o Židovima u Hrvatskoj, a govorit ćemo i o doprinosu kršćanskih crkava u ublažavanju nedaća s kojima su se suočili izbjegli Ukrajinci.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Ratka Bjelčića Kako je sokolić naučio letjeti.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske, Hrvatima izvan domovine, možete slušati od 20:15. Uz ostalo poslušajte: Hrvati dobili ministra u 43. Vladi Crne Gore, to je Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative. Izaslanstvo 11 gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije posjetilo je Hrvate u Vojvodini. U okviru projekta Dani domovinskoga odgoja i kulture u iseljeništvu na Fakultetu hrvatskih studija proteklog vikenda održan je okrugli stol Hrvatska nastava u inozemstvu – važnost, izazovi i potrebe.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati možete pratiti dnevni radijski show Drugi dio dana koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati poslušajte snimku koncerta uz 50. obljetnicu smrti Igora Stravinskog. Koncert je održan u Berlinu prošle godine. Solisti su bili Krešimir Stražanac, bas-bariton i Dorothee Mields, sopran. Dirigent je Philippe Herreweghe. Na programu su bila djela Gabriela Fauréa, Johannesa Brahmsa i Igora Stravinskoga.  

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!