Ovoga četvrtka preporučujemo na radiju

14.07.2022.

07:41

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Ovoga četvrtka u Ljetu na Prvom od 8:05 iz dubrovačkog studija tematski razgovaramo o festivalskom ljetnom Dubrovniku, Gost dana je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo, čut ćemo o tijeku sezone u ACI-marini Veljko Barbieri u Slanom, o turističkoj kartici Dubrovnik Pass i razglednicu Dubrovačkog primorja.

U novom tjednom pregledu, emisiji Sedmica od 9:05 podsjećamo na događaje koji su obilježili tjedan za nama: među ostalim, bavimo se konačnom potvrdom za ulazak Hrvatske u europodručje, uhićenjem bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića zbog malverzacija s europskim poticajima, odlaskom Zdravka Marića iz Vlade i Reformista iz vladajuće koalicije, te rezultatima drugog kruga izbora za splitskoga gradonačelnika. 

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 govorimo o kemičaru Robertu Bunsenu koji je uz ostalo poznat po izumu plinskog plamenika.

U emisiji Put pod noge od 12:30 posjetili smo Martin Breg i Dugo Selo kako bi doznali više o "Stopi sv. Martina" koja je na staru martinsku crkvu postavljena prije 15 godina.

Zvao se Elagabal. Na prijestolje je došao kao devetnaestogodišnjak i pokazao se kao blago rečeno ekscentričan vladar. Pijane je prijatelje zaključavao i noću k njima puštao pripitomljene lavove. Nakon četiri godine vladanja ubili su ga pretorijanci. Nakon njegovog ubojstva nastalo je nesigurno vrijeme koie se naziva Doba tirana. o tom dobu govorit ćemo u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Izbor pjesama s albuma "Luke And The Locomotives" američkog pjevača, gitariste i svirača usne harmonike Roberta Lucasa, za emisiju Po vašem izboru od 16:05 autorski je odabrao Tomislav Goluban.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo četvrti dio djela Katje Šimunić Pisma Camille Claudel. Radiofonska refleksija o tridesetogodišnjem zatočeništvu u psihijatrijskoj bolnici francuske kiparice Camille Claudel.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nataše Ozmec Hrdoruž.

Emisiju Hrvatima izvan domovine možete pratiti na Prvom programu Hrvatskoga radija i Glasu Hrvatske od 20:15.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati u emisiji Povratak u budućnost poslušajte Roberta Marekovića i njegov pogled na glazbu 50-ih, 60-ih i - kao što slogan emisije kaže - malo 70-ih. Ono što je dodatni začin termina, jest stalna rubrika posvećena najvoljenijem licu popularne kulture, neokrunjenom glazbenom kralju, Elvisu Presleyju.  

Povratak u budućnost

Povratak u budućnost

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 21 sat možete pratiti prijenos 68. Splitskog ljeta. Večeras je na programu izvedba opere Simon Boccanegra talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija. Radnja se odvija u razjedinjenoj Italiji u 14. stoljeću. Tragična je to priča o ocu i njegovoj izgubljenoj i ponovno pronađenoj kćeri u turbulentnom dobu unutarnjih podjela i pravih ratova između tadašnjih gradova - država za dominaciju između crkvene i svjetovne vlasti. Uz orkestar i zbor splitske Opere naslovne uloge tumače Elia Fabbian, Daniela Schillaci, Ivica Čikeš, Max Jota, Ozren Bilušić i drugi.  

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!