Ovoga četvrtka preporučujemo na radiju

21.07.2022.

07:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kako se najavljivalo Đurđicu ili Đuru ako pisaći stroj nije imao tipku za slovo đ? Kako se zapravo zovu hrvatski pisci, pjevači, skladatelji i redatelji? Doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

U emisiji Ljeto na Prvom od 8:05 u špici turističke sezone javljamo se iz Zadra koji, nakon uspješne predsezone, očekuje i srpanjske rekorde. Što kaže prvi čovjek TZ Zadra, a što u TIC-u odakle smo krenuli prema Pagu i paškoj solani koja je prvi put za posjetitelje otvorila svoja polja. Šime Botica turistički je vodič koji nudi individualni pristup otkrivajući gostima i skrivene kutke Zadra. I dalje se ponosimo s čistim morem. Za kraj zapjevajmo s Renatom i Rikijem, koji su već godinama zaslužni da se u Zadru osjećate dobro došli.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 bit će riječi o gama zračenju.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

U emisiji Put pod noge od 12:30 stazama Geoparka otoka Raba vode nas prirodoslovci iz udruge ProGEO Hrvatska.

Za vrijeme ljetne sheme emitiranja u Povijesti četvrtkom od 13:10 prisjetiti ćemo se sugovornika koji više nisu s nama. S uglednim novinarom i publicistom Krstom Cviićem idemo u 1989., godinu kada je pala željezna zavjesa.

Kakvi su filmovi, izložbe, okrugli stolovi, popratni programi i atmosfera na ovogodišnjem 69. Pulskom filmskom festivalu, doznajte u posebnim emisijama od 15:30.

Lloyd Jones je američki blues gitarist i pjevač koji izvodi inteligentu fuziju funka, rhythm and bluesa i soula. U bogatoj karijeri surađivao je s najvećima, a Charlie Musselwhite, Bonnie Raitt, Taj Mahal, B.B. King, Dr. John i Buddy Guy, neki su od njih. Pjesme s albuma "Trouble Monkey", za emisiju Po vašem izboru od 16:05 autorski je odabrao Tomislav Goluban.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Augusta Šenoe: Ribareva Jana.

Antologijska pjesma Augusta Šenoe "Ribareva Jana" je prvi puta tiskana u časopisu "Vienac" 1873. godine Uznemirujuću naivnost i poetičnost iskaza o iznevjerenoj ljubavi ozvučujemo u ovom našem stoljeću kao tamnu baladu što nas duboko dira beskompromisnom strašću mlade djevojke.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Tatjane Pokrajac Papucci: Žabac koji nije htio biti kraljević. 

Emisiju Hrvatima izvan domovine možete pratiti na Prvom programu Hrvatskoga radija i Glasu Hrvatske od 20:15. Emisija je posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 22:30 u emisiji Povratak u budućnost poslušajte Roberta Marekovića i njegov pogled na glazbu 50-ih, 60-ih i - kao što slogan emisije kaže - malo 70-ih. Ono što je dodatni začin termina, jest stalna rubrika posvećena najvoljenijem licu popularne kulture, neokrunjenom glazbenom kralju, Elvisu Presleyju.

Povratak u budućnost

Povratak u budućnost

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati slušat ćete snimku Tribine Trećeg programa na temu rat u Ukrajini, kulturni i politički aspekti. Sugovornici su bili Zdravka Zlodi, Davor Ivo Stier i Petar Popović.

Tribina Trećeg programa

Tribina Trećeg programa

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!