07:30 / 17.09.2021.

Autor: HRT

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Kako je bjeloruska nobelovka Svetlana Aleksijevič u svojim knjigama zabilježila iskustva svjedoka mnogih katastrofa našega vremena i hvatala tako svakodnevicu ljudske duše, ili kako sama kaže -koncentrirani eliksir ljudskoga života? Na koji je način stavila na papir patnje ljudi pred kojima bi ustuknuli i Shakespeare i Dante i dokazala nam da koliko god puta umjetnost nudi apokalipsu, život je uvijek fantastičniji. U Kutiji slova od 10:05 poslušajte dio intervjua koji je dala urednici Karolini Lisak Vidović prilikom gostovanja na devetom Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Minijature za radoznale / HR1

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, u Creskom muzeju otkrivamo dva eksponata koji pripovijedaju posve različite, ali povezane priče: jedna govori o kulturi življenja bogatih gradskih slojeva, a druga o muci otočkih seljaka.

Trećina svjetske proizvodnje hrane ugrožena je klimatskim promjenama, a udio šteta od ekstremnih vremenskih uvjeta u BDP-u u Hrvatskoj među najvišima je u Europskoj Uniji. O znanstvenom projektu koji će proučiti povezanost ekstremnih oborina, mikroorganizama i biljaka u proizvodnji hrane govorimo u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30, a govorit ćemo i o prvom automatiziranom civilnom letu u svemir.

U emisiji za najmlađe, Mudrice, od 13:45 danas se lansiramo u svemir i otkrivamo za što nam sve služe sateliti koji kruže oko Zemlje.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album Solar Power, novozelanđanke hrvatskih korijena, i jedne od najvećih zvijezda svjetske pop scene, Lorde.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

Papino putovanje u Slovačku i Budimpeštu, katolička škola Ivo Mašina u Zadru, monografija "Kapela čudotvorne Gospe od Hrasta u Vukovaru - povijest i arhitektura" autora arhitekta Zlatka Karača, neke su od tema emisije Trag vjere od 18:05 u kojoj najavljujemo i zagrebačko hodočašće u Mariju Bistricu te donosimo i druge vijesti iz života Katoličke crkve.

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Trag vjere / HR1

U terminu Priče za velike i male od 19.50 pripremili smo priču Sanje Lovrenčić Ispod površine mora.

Metaforu od 20:15 počinjemo poezijom Marije Skočibušić, s mladom autoricom razgovarat ćemo telefonski. U nastavku raznovrsna poezija, slavlje stihova.

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Metafora / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2) 

Od 16 sati možete slušati Drugi dio dana, dnevni radijski show koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacije iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Od 20 sati možete pratiti prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Hrvatski Dragovoljac - Rijeka.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Na Trećem programu od 20 sati možete slušati izravni prijenos iz Varaždinske katedrale, 51. svečanosti barokne glazbe koje otvara slovenski Barokni orkestar Musica cubicularis.

Pod vodstvom violončelista Domena Marinčiča, te uz sudjelovanje sopranistice Ivane Lazar, tenora Ace Aleksandra Biščevića i blokflautistice Maruše Brazavšček, ansambl će se predstaviti programom naslovljenim "Euterpa, Terpsihora i Erato".

Posvetu muzama glazbe, plesa i pjevanja ozvučit će glazba Lullyja, Händela, Vivaldija i Rebela.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!