08:03 / 24.09.2021.

Autor: HRT

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Kutiju slova
od 10:05 posvećujemo poeziji. Novi festival u Šibeniku je pokrenuo pjesničku nagradu s imenom Stjepana Gulina. Prvi dobitnik je Marko Pogačar. Riječki sajam knjiga Vrisak upoznao nas je s jednim od najznačajnijih poetskih glasova današnjice, s pjesnikom Abdellatifom Laabijem, a predstavljamo i pjesnika fra Ivana Kramara, novog dobitnika Maslinova vijenca na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas u Creski muzej gdje otkrivamo kako je nekada izgledao život u otočkim selima.

Indija je odobrila prvo DNA cjepivo protiv koronavirusa; učinkovito, primjenjuje se bez igle, lako je za proizvodnju i skladištenje, a stručnjaci kažu da će to otvoriti vrata sličnim cjepivima diljem svijeta. To je tema emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Minijature za radoznale / HR1

U emisiji za najmlađe Mudrice od 13:45 danas nam govore o svojim šumskim pustolovinama. Koje su gljive otrovne, kako se spremaju kesteni i jesu li šišmiši zaista strašni? Sve to oni znaju iz prve ruke.

Po vašem izboru
od 16:05 slušat ćete album Pressure Machine američkog benda The Killers.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

U Tragu vjere od 18:05 poslušajte: Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije proslavio 50 godina djelovanja, a dubrovački Caritas predstavio svoje planove za ovu godinu. U Rijeci održan seminar s temom "Zaštita maloljetnika i ranjivih skupina kao pastoralni prioritet". Donosimo i pregled novosti iz Vatikana, predstavljamo novu jesensku kampanju inicijative "40 dana za život", knjigu "Tragovi vjere i ljubavi" o 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj, a govorimo i o projektu koji je pokrenuo župnik župe Kalje monsinjor Juraj Jerneić, a tiče se pokopa posmrtnih ostataka stanovnika Žumberačkoga kraja u zajedničku grobnicu.

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Trag vjere / HR1

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihaljević Snalažljivi postolar.

U prvom satu večerašnje Metafore od 20:15 čitamo Iluminacije Arthura Rimbauda u glasovitom prijevodu Zvonimira Mrkonjića. Također, zavirujemo u novitet koji upravo putuje u tiskaru, čitamo pjesme Margaret Atwood u iznimnom prijevodu Mate Marasa. U nastavku družimo se s Bukowskim, Carverom, Šodanom, Glamuzinom, Cvitanom, Dedićem i još pokojim zagovornikom tuge u ljubavi, bluza u samotnim večerima dok se iza prozora i iza oblaka komete utrkuju s kapljicama neumitne i nezaustavljive kiše. 

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Metafora / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati možete slušati Drugi dio dana dnevni radijski show koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacije iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

U emisiji Do korica od 22:03 tema je roman "Dobar dan, tugo", izvorno iz 1954., prvi roman Françoise Sagan čiju slavu i trajnu intrigantnost idući radovi francuske književnice uglavnom nisu dosegnuli. Taj je roman najavio novo doba, nove običaje i životne stilove koji su zavladali zapadnim svijetom šezdesetih godina, a činio je to u gotovo klasičnoj narativnoj formi psihološkog romana.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!