Ovoga petka preporučujemo

30.09.2021.

14:28

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

U Kutiji slova od 10.05 ugostit ćemo akademika Pavla Pavličića, jednog od najpopularnijih i najcjenjenijih hrvatskih pisaca, ujedno i najproduktivnijih, jer u njegovoj književno-znanstvenoj radionici pero nikada ne miruje i zbog čega sam zna reći da ima osjećaj kao da se mora uvijek ispričavati zbog svoje produktivnosti. Otkrit ćemo ono što se još ne zna - da je upravo završio memoarsku knjigu "Vukovar na moru", kao i knjigu portreta "Galerija" o svojim prijateljima Tribusonu, Tadiću, Peterliću, Solaru, te zašto se opet vratio pisanju za djecu?

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Od 10.30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12.23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, govorimo o Andrijinoj darovnici, najstarija isprava koja povlašćuje jedno gradsko naselje na području Ugarske i Slavonije, a koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Varaždinu. Saznajte je li doista nastala 1209. godine ili je ipak riječ o falsifikatu.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Minijature za radoznale / HR1

Znanstvena kultura u Hrvatskoj ovisi i o samoj znanosti, ali i o svima nama - u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12.30 to elaborira dr. David Smith, koji će nam reći i kako se pandemija odrazila na produktivnost Instituta Ruđer Bošković, kojemu je na čelu. Govorimo i o mogućim rupama u znanju u raznim područjima medicine i imunologije, i osvrćemo se i na druge poruke skupa hrvatskih imunologa.

U emisiji za najmlađe Mudrice od 13.45 častimo se ukusnim i zdravim plodovima jeseni. Doznajemo koje je voće i povrće najomiljenije među djecom.

Po vašem izboru od 16.05 slušat ćete album Saturday night, Sunday morning, engleskog kantautora Jakea Bugga.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

U Tragu vjere od 18.05 uz ostalo poslušajte: Čovječanstvo želi svijet bez nuklearnog naoružanja - poruka je Svete Stolice izrečena na sjednici Opće skupštine UN-a. U Vatikanu je predstavljen program Svjetskog dana obitelji, održana Skupština Papinske akademije za život na temu javnog zdravstva u globalnoj perspektivi.

Najavljujemo i tradicionalni međureligijski susret u duhu Asiza koji će se i ove godine održati u Rimu. U Požegi obilježena obljetnica posvete katedrale svete Terezije i 24. godišnjica uspostave Požeške biskupije. U Puli predstavljena knjiga "Konventualni franjevci u Hrvata", autora fra Ljudevita Maračića, u Zagrebu jedinstvena zbirka devetnica Novena Croatica autorice Kristine Tabak.

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Trag vjere / HR1

U terminu Priče za velike i male od 19.50 pripremili smo priču Smilje Kursar-Pupavac Jesenska čajanka.

U prvom satu večerašnje Metafore od 20.15 predstavit ćemo knjigu Davora Mandića "Dva kruga, jedna tuga" koja je svojevrsni nastavak istraživanja poetike koju je autor već ranije započeo u knjizi "Mostovi", s produbljenjem u emotivne pejsaže i motive. Tako u već prije prepoznatom prvijencu on zahvaća jezikom različite dubine; njegov jezik alat je koji kopa, ruje i prebacuje poput samouvjerene motike i naprosto se igra. S Davorom Mandićem večeras razgovaramo telefonski, a potom nastavljamo s čitanjem izabranih pjesama domaćih i stranih pjesnika.

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Metafora / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati možete slušati Drugi dio dana, dnevni radijski show koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacije iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

U emisiji U hramu pjeva od 19 sati slušat ćete i sakralna djela dvojice velikih skladatelja 20. stoljeća Francisca Poulenca i Igora Stravinskoga.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!