17:52 / 21.10.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Kako nakon niza prijevoda na strane jezike poemu slavnog martiničkog pjesnika, dramatičara i političara Aimé Césairea "Bilježnicu povratka u zavičaj" napokon možemo čitati i na hrvatskom i zašto je za taj prijevod Vanda Mikšić dobila nagradu Josip Tabak za najbolji prijevod poezije? Zbog čega je poetska zbirka "Smiljko i ja si mahnemo" autorice Eveline Rudan postala pravi fenomen? Doznajte to u Kutiji slova u 10:05.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja bit će riječi o Grbovnici iz 1583. godine koja se nalazi u Državnom arhivu u Varaždinu.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Velike turističke brodove, kruzere, koji su već vrlo ekspanzivna nova industrija, zbog njihovog nepovoljnog utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje trebalo bi pomno monitorirati i razmišljati o zelenijem održivom turizmu. Poruka je to dr. Hrvoja Curića u emisiji o znanosti Drag mi je Platon u 12:30. Osvrćemo se i na europsko-japansku misiju istraživanja Merkura.

U emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10 vodimo vas u Nacionalni park Risnjak, šumsko kraljevstvo naših velikih zvijeri - medvjeda, vuka i risa. Uz to, naši iskusni gljivari dat će nam savjete kako pravilno brati gljive te kako se educirati u prepoznavanju onih jestivih.

Kakva je to nepravda snašla naše mudrice te kako su od te nepravde napraviti pravdu poslušajte u emisiji za najmlađe, u Mudricama od 13:45.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete The Ultra Vivid Lament novi album grupe Manic Street Preacher.

U emisiji Trag vjere od 18:05 uz ostalo poslušajte: U Zagrebu održano 63. redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije: govorilo se između ostaloga o sinodalnom hodu, te o tome kako duhovnošću, dijalogom i solidarnošću ići prema putu ozdravljenja. U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije održava se 6. Hrvatski socijalni tjedan pod naslovom Demografija – iseljavanje – migracije.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo kinesku narodna priču Kako je pijetao dobio crvenu krijestu.

Metafora
od 20:15 počinje poezijom Marka Pogačara, a nastavljamo onom Marka Tomaša. Potom slavimo izlazak opsežne knjige sabranih pjesama Mile Stojića. U nastavku čitamo iz davne antologije hrvatskih pjesama u prozi Naša ljubavnica tlapnja.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati možete slušati Drugi dio dana, dnevni radijski show koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacije iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Od 18 sati možete pratiti prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Šibenik – Slaven Belupo.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Kako definiramo vrste? Proučavajući vrane, jedan je njemački biolog pomogao riješiti zagonetku o kojoj znanstvenici dugo raspravljaju. O tome više u emisiji Doba znanosti od 16:03.

Petkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Petkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Doba znanosti / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!