Ovoga petka preporučujemo

28.10.2021.

16:30

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja u Državnom arhivu u Varaždinu govorimo o ostavštini varaždinske obitelji Bedeković.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Minijature za radoznale / HR1

Trebaju nam jače epidemiološke mjere i više cijepljenja. To poručuje profesor doktor Bojan Polić u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30.

Za svaki novi lijek, ali i mnoge druge proizvode, moramo kreirati nove molekule. Nobelova nagrada za kemiju, za ovu godinu, dodijeljena je za alat pomoću kojega to radimo jednostavnije, preciznije i bolje za okoliš. Nagradu za kemiju komentira dr. Ilija Čorić sa Sveučilišta u Zurichu. Ilija Čorić doktorirao je kod Benjamina Lista, koji s Davidom MacMillanom dijeli to najviše znanstveno priznanje.


Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U Hrvatskoj je dosada zabilježeno više od 900 stranih vrsta biljaka i životinja, a procjenjuje se da je 10-15% njih invazivno. Kako ih prepoznati i kontrolirati govorimo u prvom dijelu emisije Slušaj kako zemlja diše od 13:10 . Drugi dio bit će posvećen nadolazećoj konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

U današnjoj emisiji za najmlađe, u Mudricama od 13:45 pitamo je li bolje u školi ili u vrtiću.

Po vašem izboru
od 16:05 slušat ćete album I Can't have love, i want power američke autorice i pjevačice Halsey..

Galerija
Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija, Foto: Po vašem izboru/HR1
Emisija Prvog programa Hrvatskog radija, Foto: Mudrice/HR1

U emisiji Trag vjere od 18:05 uz ostalo poslušajte: U Rimu je u tijeku skup G20, uoči samita susreli su se papa Franjo i američki predsjednik Joe Biden. Pred nama je svetkovina Svih Svetih i Dušni dan – razgovaramo o tim važnim blagdanima i najavljujemo središnje euharistijsko slavlje na zagrebačkom Mirogoju. U Zagrebu počele Salezijanine odgojne večeri. Donosimo priču o spašavanju pčela iz krovišta dubrovačkog svetišta Gospe od Milosrđa: pčele su u krovu boravile skoro tri godine i napravile čak 15 kilograma meda.

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Trag vjere / HR1

U  terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Dunje Tokić: Borka

Metaforu
od 20:15 počinjemo poezijom Mile Stojića, povod je nedavno objavljena knjiga sabranih pjesama Muze i Erinije. U nastavku čitamo pjesme Damira Radića, Gorana Bogunovića i Davora Mandića. Sjećamo se Sylvije Plath, upućujemo na Ann Carson i Margaret Atwood. Slušamo prepjeve kanonskih pjesama pop i rock kulture.

 

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Metafora / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskog radija od 16 sati možete slušati Drugi dio dana dnevni radijski show koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacije iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

"Zrinka Cvitešić je svojim cjelokupnim umjetničkim opusom postala istaknuta veleposlanica hrvatske kulture", stoji u obrazloženju Hrvatskog kulturnog kluba koji ovoj svestranoj glumici dodjeljuje Nagradu za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2019. godinu. Izravni prijenos dodjele Nagrade možete pratiti od 19 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!