Ovoga petka preporučujemo

05.11.2021.

07:49

Autor: HRT

default error photo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Svetlana Aleksijevič je bjeloruska istraživačka novinarka i prozna spisateljica beletristike, koja piše na ruskom jeziku. Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2015. "za polifono pisanje, spomenik patnji i hrabrosti u našem vremenu". U današnjoj emisiji Kutija slova od 10:05 poslušajte intervju s književnicom kada je gostovala na 9. Festivalu književnosti u Zagrebu.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja govorimo o povijesti Varaždinske industrije svile.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Minijature za radoznale / HR1

Jedan od pokazatelja uspješnosti znanstvenika je citiranost, koji je prof. dr. Liviu Puljak svrstao među 2% najcitiranijih znanstvenika u svijetu. Kako je tome pridonio interes za njezin članak o terapiji za COVID-19, poslušajte u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30, a prof. dr. Mladen Merčep govori o primjeni znanstvenih istraživanja i uvođenju novih terapija u liječenje limfoma, leukemije i solidnih tumora.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Znate li gdje se nalaze ukusni pupoljci i što trebamo jesti za rast mozga? O tome što sve naše tijelo ima govorimo u Mudricama od 13:45.

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Mudrice / HR1

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete debitantsko ostvarenje DAWN mlade američke glazbenice Abbey Elizabeth Smith profesionalno znane kao Yebba.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

U emisiji Trag vjere od 18:05 uz ostalo poslušajte: Papa Franjo uputio poruku sudionicima 26. konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama pri čemu je naglasio važnost odgovornosti i zajedništva u donošenju prijeko potrebnih odluka.

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere na svojoj sjednici raspravljalo o pandemiji, posljedicama potresa, karizmatskim pokretima, započetom sinodalnom hodu i novom dokumentu koji pripremaju o sakramentu ženidbe.

 Najavljujemo znanstveni skup o šibenskom biskupu fra Jeronimu Mileti koji će se sutra održati u Šibeniku u povodu 150. obljetnice njegova rođenja.  

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Trag vjere / HR1

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Đurđice Stuhlreiter: Priča o crnouhom medvjediću.

Tri važne, a raznorodne pjesničke antologije obilježit će večerašnju Metaforu od 20:15. 

Antologija francuskog pjesništva što su je sačinili Zvonimir Mrkonjić i Mirko Tomasović, Antologija španjolskog pjesništva autora Nikole Milićevića te Zašto tone Venecija, antologija bošnjačkog pjesništva od 1990. do naših dana Ervina Jahića.

U nastavku novi prijevodi poezije Charlesa Bukowskog, šetnja po književnim portalima i poetskim novitetima.

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

Foto: Metafora / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2) 

Na Drugom programu od 16 sati možete slušati Drugi dio dana, dnevni radijski show koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacije iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem od 22:30 u emisiji Glazba i obratno u nizu emisija predstavljamo jedinstveni projekt Češkog radija koji je ove godine osvojio prestižnu nagradu festivala Prix Italia u kategoriji glazba.

Radi se o seriji koja donosi 20 novih naručenih djela koja koriste činjenicu da se u Češkoj svake prve srijede u mjesecu testiraju zvukovi sirena i upravo su uz te zvukove naručene skladbe izvođene uz izravni radijski prijenos.

Petkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Petkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Glazba i obratno / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!