07:47 / 18.02.2022.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Razlikujemo li ime, naslov i naziv znat ćemo i kad što pisati malim, a kad velikim početnim slovom o tome govorimo u emisiji Govormo hrvatski od od 6:10 te od 19:45.

Gošća emisije o umjetnosti riječi Kutije slova od 10:05 književnica je koja je poznata kao pletilja riječi. O literaturi voli govoriti bez maske, često izlaže kroz prizmu autobiografskog, te ističe da životom "zaslužuje priče". Julijana Matanović govorit će o radu umjetničke organizacije Lađe od vode koju je osnovala na snom početku pandemije, o prisutnosti žena na našoj književnoj sceni, te o tome kako se uređivanjem časopisa Republike bori protiv današnje kulture zaborava?

 Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 govorimo o glagoljskim knjigama koje se čuvaju u samostanu sv. Marije u Glavotoku na otoku Krku.

Hrvatski robotski sustav Ronna tijekom Covida poboljšan je toliko da je postao jedan od najboljih i najtočnijih robotskih sustava u svijetu. Njegovu buduću primjenu u medicini jedan od autora prof. dr. Darko Chudi vidi izvan Sveučilišta. Njegove argumente poslušajte u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30.

Danas u Mudricama od 13:45 mudrujemo o zebrinim prugama, mravima koji čiste, psima koji čuvaju te kitu koji ne grize.

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete izbor pjesama s albuma Still Rising američkog pjevača, autora i glumca Gregorya Portera.

U Tragu vjere od 18:05 poslušajte: Papa Franjo izmijenio ustrojstvo Kongregacije za nauk vjere, te povećao pojedine ovlasti biskupima. Objavljena je i tema ovogodišnjeg dana Djedova, baka i starijih osoba. U Mostaru je održano zajedničko zasjedanje biskupa Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Humanitarna udruga Fra Mladen Hrkać i glavna sestra KBC-a Zagreb Ana Ljubas ovogodišnji su laureati nagrade Ponos Hrvatske. U Zagrebu predstavljene tri knjige o znamenitim bosonogim karmelićankama, sv. Tereziji od Djeteta Isusa i sv. Maravillas od Isusa.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno smo pripremili priču Žabac koji nije htio biti kraljević Tatjane Pokrajac Papucci.

Metaforu
od 20:15 počinjemo pogledom u američku poeziju 20. stoljeća, a nastavljamo izborom iz hrvatske poezije iste epohe. Čitamo kanonske hrvatske pjesnike ne bez sumnje u kanonska mjesta, te uplićemo najmlađe stihove, kao odgovor i kao mogućnost da opazimo nastavak i slijed poetskih praksi u najmlađem naraštaju domaćih pjesnika.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18 sati možete pratiti kombinirani prijenos nogometne utakmice HNL-a: Gorica - Slaven Belupo i košarkaške utakmice polufinala Kupa Krešimir Ćosić.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 22:30 ciklus Glazba i obratno ekskluzivno donosi odabrane radove iz koncertnog niza Musica per la radio koji usmjerava pozornost umjetnika i publike na radio koji nije samo medij umjetničkog izražavanja, nego instrument umjetnosti, umjetnost sama. Treća emisija predstavlja recentan rad koji su umjetnici Fhunyue Gao i Cyril Yeterian ostvarili kao glazbeni projekt Atlas des Ephémères.

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!