07:33 / 04.03.2022.

Autor: HRT

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Što je zapravo upražnjavanje i kad ga se eventualno može prakticirati ili rabiti? Doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Rat u Ukrajini usmjerio je čitateljsku pozornost na ukrajinsku književnosti. Kako pišu suvremeni ukrajinski pisci i koja njihova djela možemo čitati na hrvatskome jeziku? U čemu su sličnosti hrvatske i ukrajinske književne scene i kako ukrajinski pisci žive danas? Doznajte to u Kutiji slova u 10:05.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas u Državni arhiv u Bjelovaru, gdje se čuva arhivska ostavština Rudolfa Fingerhuta, posljednjeg zapovjednika 16. varaždinske pukovnije. Autorica emisije je Irena Plejić Premec.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

U emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 analiziramo kako će se rat u Ukrajini odraziti na međunarodnu znanstvenu zajednicu. O tome govori akademik Ivo Šlaus. Doktor Tonči Tadić govori o suradnji u ITER-u, najvećem fuzijskom eksperimentu dobivanja energije. Ante Radonić osvrće se na suradnju u međunarodnoj svemirskoj postaji i još nekim projektima u kojima sudjeluju ruski znanstvenici.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Kako se Crvenkapica spasila od opasnog vuka te tko je probudio Trnoružicu poslušajte u Mudricama od 13:45 jer danas vam pričamo bajke.

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete novi solo album Earthling Eddiea Veddera.

U Tragu vjere od 18:05 poslušajte: Novi apeli pape Franje i Svete Stolice za prestanak rata u Ukrajini; Sveti otac uputio posebnu zahvalu Poljacima koji su prvi otvorili svoje granice za prognanike iz Ukrajine. Dodijeljena je ovogodišnja nagrada Zayed za ljudsko bratstvo, a donosimo i novosti o suđenju za pronevjeru u Državnom tajništvu Svete Stolice.

U emisiji poslušajte i poziv za pomoć koji je uputio izvršni ravnatelj Caritas–Spesa, humanitarne organizacije grkokatoličke crkve u Ukrajini vlč. Vječeslav Grnevič. O pomoći i prihvatu izbjeglica razgovaramo s đakonom Križevačke eparhije Liviom Marijanom. Počela je korizma – vjernici mole za mir u Ukrajini.  

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Kako je Mara pobijedila prljatelu Nade Mihoković Kumrić.

Metaforu od 20:15 počinjemo poezijom suvremene ukrajinske pjesnikinje Katerine Kalitko u prijevodu glasovite kroatistice Alle Tatarenko. Nastavljamo izborom iz domaće poezije, a u drugom satu večerašnje emisije odlazimo do samih vrhunaca recentne prijevodne poezije.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

I mikroorganizmi imaju svoje omiljene recepte i specijalizirane kuhare i restorane! Temu za emiisju S mjerom od 9:40 te od 16:40 na Drugom programu Hrvatskoga radija pripremila je Ana Končurat.

Od 18 sati možete pratiti prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Lokomotiva – Osijek.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 22:30 u emisiji Glazba i obratno uz 85. rođendan hrvatskog skladatelja, pisca i pijanista Dubravka Detonija, donosimo izbor iz njegovih eksperimentalnih skladbi.

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!