Ovoga petka preporučujemo

11.03.2022.

07:12

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Koga očekivati na izborima za g. i gđicu? Kako se piše koja kratica? Doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Kutiji slova od 10:05 predstavljamo knjigu norveškoga filozofa Larsa Svendsena, koji je postao svjetski poznat po djelima s područja popularne filozofije koja tematiziraju različite aspekte svakodnevnoga života kao što su sloboda, dosada, zlo, strah ili usamljenost. Što Svendsen piše što je zapravo laž, zašto lažemo i zbog čega se najviše posvetio laganju u politici? Osim toga doznajte i na kakvo nas putovanje u svojoj nagrađivanoj zbirci „Putovanje oko tijela” vodi autorica Marijana Radmilović.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana .

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja vodimo vas u Specijalnu knjižnicu Državnog arhiva u Bjelovaru.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

U emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 analiziramo kako će se rat u Ukrajini odraziti na međunarodnu znanstvenu zajednicu. O tome govori akademik Ivo Šlaus.

Doktor Tonči Tadić govori o suradnji u ITER-u, najvećem fuzijskom eksperimentu dobivanja energije.

Ante Radonić
osvrće se na suradnju u međunarodnoj svemirskoj postaji i još nekim projektima u kojima sudjeluju ruski znanstvenici.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Djeca su danas odlučila pobijediti strah i ljutnju te biti sretna. Kako? Poslušajte u današnjim Mudricama od 13:45.

Po vašem izboru od 18:05 preslušavamo pjesme s albuma FTHC tj. Frank Turner Hardcore, engleskog kantautora Franka Turnera.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

U Tragu vjere od 18:05 poslušajte: Novi apeli Svete Stolice za mir u Ukrajini: papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeijem Lavrovom i zatražio da se zaustave oružani napadi. Hrvatski Caritas prikupio više od milijun kuna za Ukrajinu te najavio pokretanje humanitarnog konvoja.

Dvadeseta je obljetnica smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića.

Najavljujemo slavlje 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga, osnivača Družbe Isusove.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Smilje Kursar Pupavac: Ružmarinov cvijet

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Metaforu od 20:15 otvaramo poezijom Paula Celana u glasovitom prijevodu Trude Stamać, a potom se sjećamo Charlesa Bukowskog čiju obljetnicu smrti obilježavamo ovih dana. U nastavku čitamo iz dviju antologija što ih je sačinio pjesnik i prevoditelj Tomica Bajsić, te u emisiju uvodimo i poeziju Vesne Bige. Nedavno je objavljeno da je upravo ona dobitnica ovogodišnjeg Goranova vijenca.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 18 sati možete pratiti prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Šibenik – Lokomotiva.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 22:30 uz 85. rođendan hrvatskog skladatelja, pisca i pijanista Dubravka Detonija, u ciklusu Glazba i obratno donosimo izbor iz njegovih eksperimentalnih skladbi.

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!