Ovoga petka preporučujemo

18.03.2022.

07:00

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od mnogih specijaliziranih jezika koje obični smrtnici ne razumiju danas smo za vas odabrali onaj - igrački. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Emisiju Kutija slova od 10:05 posvetili smo nedavno preminulom književniku Igoru Mandiću.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru govori nam o zapisima Mate Lovraka o svom djetinjstvu u Bjelovaru koje je objavljivao u Bjelovarskom listu šezdesetih godina 20. stoljeće.

Supermasivna crna rupa u središtu Mliječnog puta izvor je mjehura tekuće plazme u našoj galaksiji; i Fermijevih mjehura, kao i onih u X području. Pokazuju to najnovija istraživanja koja komentiramo u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30.

Koja su prava kućnih ljubimaca i što pokazuju istraživanja o odnosu čovjeka prema kućnim ljubimcima pitamo Ivanu Sabolek, s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Bliži nam se Dan očeva stoga i mi u Mudricama od 13:45 mudrujemo čemu nam služi tata. Što nas uči, posprema li po kući te kakva su tatina pravila kada mama nije doma.

Po vašem izboru od 16:05 preslušavamo dio pjesama s novog studijskog izdanja DRAGON NEW WARM MOUNTAIN I BELIEVE IN YOU njujorškog indie rock sastava Big Tief.

U Tragu vjere od 18:05 poslušajte: Nastavljaju se apeli Svete Stolice za mir u Ukrajini: papa Franjo razgovarao s ruskim patrijarhom Kirilom. Hrvatski Caritas prikupio više od dva milijuna kuna za Ukrajinu, a predstavit ćemo i akciju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije "I sitno je bitno". U Sarajevu je za sedmoga nadbiksupa vrhbosanskoga ustoličen monsinjor Tomo Vukšić, a u tijeku je posjet tajnika za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupa Gallaghera Bosni i Hercegovini. Najavljujemo završno euharistijsko slavlje Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Sunčane Škrinjarić Cvjećarna Maslačak.

Metaforu
od 20:15 počinjemo s nekoliko pjesama tzv primitivnih naroda, čitamo iz jedne davne antologije naslovljene Amuleti. Riječ je o prijevodu poezije afričkih i arktičkih naroda i plemena, o usmenoj poeziji koja još uvijek u ritualima tih naroda prati životne tijekove i promjene. U nastavku čitamo poeziju Vesne Bige, Ane Brnardić, Martine Vidaić te prijevode pjesama Caroll Ann Duffy, Adonisa, Blaisea Cendrarsa i drugih. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18 sati ističemo prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Hrvatski dragovoljac - Istra, a od 20 sati povremena javljanja iz HNK-a sa Večernjakove ruže - dodjele medijskih nagrada za 2021.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Uz 85. rođendan hrvatskog skladatelja, pisca i pijanista Dubravka Detonija, u ciklusu Glazba i obratno od 22:30 donosimo izbor iz njegovih eksperimentalnih skladbi. 

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!