06:37 / 25.03.2022.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Retrogradno i retrogradno nije isto, kao što nisu isto ni etiologija i etimologija! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Dvije su godine prošle od zagrebačkog potresa - u muzeje i zgrade dugo se nije ništa ulagalo, pa je prijeko potrebna cjelokupna obnova. A kako ona napreduje poslušajte u Katapulturi od 9:05 . Razgovaramo s novom intendanticom varaždinskog HNK Senkom Bulić i redateljem Hrvojem Korbarom, te obilježavamo 60. godišnjicu umjetničkog djelovanja našeg velikana, "kralja hrvatskog mjuzikla", Alfija Kabilja.

Katapultura

Katapultura

Foto: HRT / HRT

Emisiju Kutija slova od 10:05 posvećujemo najvećem suvremenom arapskom pjesniku, pjesniku mitskoga imena, Adonisu. Kako je postao predvodnikom arapskog modernističkog pokreta u drugoj polovici 20. stoljeća i na koji je način predstavljen u hrvatskom jeziku govori arabistica, prevoditeljica Adonisovih zbirki na naš jezik, Tatjana Paić Vukić.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja govorimo o školskim spomenicama kao građi za istraživanje prošlosti, a naša je gošća viša arhivistica u Državnom arhivu u Bjelovaru, Tatjana Ružić.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Hrvatski znanstvenici predvođeni doktoricom Beattom Halassy napravili su važan korak u razvoju imunoterapije Covida 19 i standardizirali proces odabira najučinkovitijih plazmi u neutralizaciji virusa to je jedna od tema u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. Prof. dr. Marijan Herak govorit će o najnovijim rezultatima analiza potresa u Zagrebu i Petrinji 2020, a kaže da zagrebački potres nije bio najjači u posljednjih 140 godina jer je nevjerojatno sličan bio onaj iz 1906.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Stiglo nam je proljeće, a s njim i sve dječje radosti na otvorenom. Što sve djeca u proljeće vole raditi poslušajte u Mudricama od 13:45.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru izboru od 16:05 slušat ćete album The Tipping Point britanskog sastava Tears for Fears.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Tragu vjere od 18:05 poslušajte: Papa Franjo tijekom obreda pokore u bazilici svetoga Petra posvetio je Rusiju i Ukrajinu Bezgrješnom Srcu Marijinu, činu posvete pridružili se biskupi diljem svijeta i naše zemlje. - U Splitu održano euharistijsko slavlje i obred prijenosa posmrtnih ostataka splitsko-makarskih nadbiskupa Frane Franića i Ante Jurića. - Donosimo osvrt na večer o Rajmundu Kuapareu u sklopu trideset prvih svečanosti Pasionske baštine i govorimo o manifestaciji Kršćansko lice kulture koja je u tijeku u Dubrovniku.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihaljević: Bajka o crnom izvoru.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Metaforu od 20:15 počinjemo pjesmama o Lavovu Adama Zagajewskog. Veliki poljski pjesnik cijeli je život pisao o rodnom, izgubljenom Lavovu. Donosimo neke od tih pjesama uz solidarnost i podršku, u vrijeme kad i u blizinu toga grada počinju padati bombe.

U nastavku zavirujemo u nove knjige poezije Gordane Benić i Nataše Govedić.

 

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 18 sati možete pratiti prijenos kvalifikacijske nogometne utakmice za Europsko prvenstvo U21 Hrvatska – Austrija.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 16:03 u emisiji Doba znanosti doznat ćete kkve nam odgovore može dati neuroznanost o tome kako su se razvili čitanje i pisanje? O tome danas govore Lydia Wilson, istraživačica u Računalnom laboratoriju Sveučilišta Cambridge i Derek Hodgson, istraživač sa Sveučilišta York.

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!