Ovoga petka preporučujemo

10.12.2021.

07:37

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a, ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Na početku kulturnog magazina Katapulture od 9:05 osvrnut ćemo se na gostovanje Johna Malkovicha u Zagrebu, na njegov kazališno-glazbeni show Glazbeni kritičar održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Reći ćemo vam više i o dokumentarcu Srđana Keče Muzej revolucije koji je otvorio ovogodišnji Human Rights Film festival. Pozvat ćemo vas i na dvije izložbe - zagrebačku u galeriji Nova - Rad, (Ne)red i (samo)disciplina: nevidljivo djelovanje radnica i radnika u kulturi, te splitsku u galeriji kvart posvećenu festivalu i fanzinu OHOHO. Konačno, prenosimo Javni poziv koji je građanima uputio Muzej grada Rijeke, a odnosi se na uključivanje njihovih uspomena u muzejski postav broda Galeb.

U naše pandemijsko vrijeme dogodilo se baš ono što se nije trebalo dogoditi - otpor prema znanju i znanosti. Životu na Zemlji kao da prijeti nova vrsta ljudi, onih koji su otporni na činjenice. O tome otporu prema znanju i znanosti piše u svojoj knjizi Alternativne činjenice švedska akademkinja Åsa Wikforss. Po čemu se znanje razlikuje od mišljenja, zašto smo tako lake mete za manipulacije, zašto se dezinformacije tako lako šire, zbog čega nam je ponekad teško prihvatiti istinu? Na koji način lažne vijesti i iskrivljene predodžbe iskorištavaju ljudske strahove, te zašto je borba protiv neprijatelja znanja jedan je od najvećih izazova našeg vremena, doznajte u Kutiji slova od 10:05.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

O napretcima u istraživanju mehanizma nastanka raka pluća, koji je na prvom mjestu u svijetu po smrtnosti, a na drugom po učestalosti u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 govori dr. Igor Štagljar sa Sveučilišta u Torontu. Akademik Ivo Šlaus osvrće se na ulogu znanstvenika u praktičnim politikama i donošenju odluka u njima.

Danas u Mudricama od 13:45 dozivamo prve pahulje snijega kako bi napokon zimske dječje igre mogle početi.

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album prvijenac An Evening With Sick Sonic sastava Silk Sonic kojeg čine glazbenici Bruno Mars i Anderson .Paak.

U emisiji Trag vjere od 18:05 uz ostalo donosimo: Papa Franjo pred kipom Bezgrešne na Španjolskom trgu u Rimu Bogu uputio molitvu za sve koji su bolesni, koji pate zbog ratova i klimatske krize. Komisija Justitia et pax u opširnoj izjavi naslova Ljubavlju nadvladati pandemiju straha – piše o odgovornosti i razboritosti i poziva na prevladavanje društvenih napetosti. Najavljujemo adventsku humanitarnu akciju u Moja priča i moj dom, koju u Rijeci organizira Depaula. Predstavljamo novi projekt isusovačkog Centra za duhovnost i kulturu Ignacije.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Tihomira Horvata Krtoljubac.

Metaforu
od 20:15 počinjemo genijalnom teorijom o pisanju, u fokusu je novoizašli prijevod knjige Viktora Šklovskog Tehnika spisateljskog zanata, a nastavljamo izborom Adonisovih pjesama što ih je s arapskog prevela Tatjana Paić-Vukić, a, kao i Šklovskog, objavio zagrebački Sandrorf. U nastavku zavirujemo u Zastanke, zapise našeg velikog polonista, pjesnika i profesora Zdravka Malića, knjigu je prošle godine objavio Disput. U trećoj četvrtini emisije tražimo svjetske pjesnike sjevera, zime i leda, njihove neugasle glasove u polarnoj noći.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18 sati možete slušati prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Istra – Hrvatski dragovoljac te susret rukometašica na Svjetskom prvenstvu Hrvatska – Španjolska od 20:30.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 16:35 u Europskom mozaiku obilježavamo tri skladateljske obljetnice - 500. godišnjicu smrti velikoga renesansnog majstora Josquina des Présa, dvjestotu obljetnicu rođenja skladatelja hrvatske himne Josipa Runjanina 8. prosinca i stotu obljetnicu smrti francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa 16. prosinca.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!