Ovoga petka preporučujemo na radiju

06.05.2022.

07:54

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Gutanje samoglasnika ili suglasnika obilježje je nekih lokalnih jezika, ali ne i standardnoga! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski  od 16:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Kako je Zagreb dobio novo mjesto za poeziju? Na koji način Krešimir Bagić promišlja granice poezije? Zašto piše da treba šutjeti na sav glas? Kako šute pjesnici i što znači njihova šutnja? Što neki tekst čini pjesmom i kako možemo znati da neka poezija zaista vrijedi? Doznajte to u Kutiji slova od 10:05.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja u Gradskom muzeju Čazma saznajemo o čemu nam svjedoči i kakve priče o prošlosti pripovijeda jedna ukrasna opeka s likom anđela.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Povjerenje, učenje i populariziranje znanosti tema su emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. Naši novinari iz Rijeke, Osijeka i Splita posjetili su neke događanje na Festivalu znanosti među ostalim Tribinu o popularizaciji, radionice o forenzici, prehrani i pravljenju čokolade kao i događaje na fakultetima Sveučilišta koji su bili u organizaciji. Ante Radonić najavljuje produljenje uspješnih znanstvenih svemirskih misija.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije zagađeni zrak jedna je od najvećih prijetnji našem zdravlju. Što sve utječe na kvalitetu zraka, kolika je granična vrijednost kada lebdeće čestice postaju opasne za naše zdravlje te kakav zrak udišemo u Hrvatskoj doznajemo u emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10. Predstavljamo vam i novu brošuru Zelene akcije Vodik: klimatsko rješenje ili slijepa ulica.

Slušaj kako zemlja diše

Slušaj kako zemlja diše

Foto: HRT / HRT

U emisiji Mudrice od 13:45 slavimo mame jer u nedjelju je Majčin dan. Kako djeca sve pokazuju ljubav mamama te što će im pripremiti za njihov dan poslušajte u današnjoj emisiji.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete izbor pjesama s novog albuma Higher kanadske zvijezde Michaela Bublea.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Kako bi zaustavio rat u Ukrajini papa Franjo zatražio je susret s Putinom u Moskvi, taj svoj zahtjev iznio je u razgovoru za talijanski list Corriere della serra. Pozvao je i ruskog patrijarha Kirila da ne bude "ministrant" Kremlja.

U emisiji Trag vjere od 18:05 donosimo reakciju Ruske pravoslavne Crkve. Najavljujemo posjet našoj zemlji državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina u povodu dviju važnih obljetnica - 30 godina otkad je Sveta Stolica priznala Hrvatsku te 25 godina od ratificiranja triju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

 U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete premijeru price Ivana Tomičevića i Nancya Gkitersou: Plavi bumbar.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U večerašnjoj Metafori od 20:15 čitamo poeziju Adonisa, Kavafisa i Teda Hughesa. Slušamo izbor s novih albuma Neila Younga i Brucea Springsteena. U drugom satu Metafore okrećemo se domaćoj šansoni koju ćemo dodatno uozbiljti pjesmama iz recentne produkcije domaćih i stranih autora.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 18 sati možete pratiti prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Hrvatski dragovoljac – Slaven Belupo.

Od 20 sati možete slušati glazbeno dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdanu prašinu s tematskim glazbenim blokovima.

Zvjezdana prašina

Zvjezdana prašina

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 19 sati U hramu pjeva slušamo jednu od prvih opera ikad napisanu na libreto na španjolskom jeziku. Njezin autor je talijanski skladatelj Giacomo Facco, čija se djela u današnje doba malo pomalo otkrivaju. Jedno od takvih je i serenada Las Amazonas de España.

U hramu pjeva

U hramu pjeva

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!