Ovoga petka preporučujemo

17.12.2021.

07:59

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

U Minijaturama za radoznale od 12:20, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas u Arheološki muzej u Puli kako bismo otkrili priču koja se krije iza nadgrobne ploče ugarskoga kralja Salomona.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Omicron varijanta virusa mogla bi povisiti smrtnost i broj teže oboljelih, unatoč tomu što se pokazuje kao manje zarazna od Delte, pogotovo kad su ljudi u zatvorenim prostorima i izloženi su većoj količini virusa. Zato bi trebalo pojačati oprez tijekom blagdana i većeg druženja. Poručuje to u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 prof. dr. Bojan Polić. No, unatoč pandemiji, naše se zadovoljstvo životom nije smanjilo, kaže prof. dr. Ljiljana Kaliterna Lipovčan.

Ako nemate ideju što bi darovali nekome za Božić, poslušajte današnje Mudrice od 13:45. Djeca su od starih istrošenih predmeta uspjela izraditi sasvim nove igračke.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 preslušavamo još jedan od novijih albuma sa svjetske glazbene scene te slušamo izbor s najiščekivanijeg albuma godine "30" - engleske iznimno popularne pjevačice Adele. Ovoga puta će to uistinu biti izbor pjesama jer ovaj njen novi album, na koji smo čekali punih šest godina, donosi gotovo sat vremena glazbe kroz 12 novih pjesama od koji mi slušamo njih osam. Album je nadahnut razvodom od bivšeg supruga, a uz teme rastave Adele se bavi i temama majčinstva, slave .. mogli bi reći svog života u onim turbulentnim, ali i sadašnjim mirnijim vodama.

U Melodijama s patinom od 17:30 urednik emisije Marin Margitić, koristeći se bogatom i dragocjenom fonoarhivom Hrvatskoga radija, nudi obilje vječno zelenih melodija svjetske i domaće produkcije. U Melodijama s patinom slušatelji se mogu podsjetiti na sve glazbene žanrove prošlog stoljeća nepodložnih trendovskim mijenama i ukusu masovne publike.

Skladbe u izvedbi londonske filharmonije na programu su emisije Klasični evergreen od 18:30.

Melodije s patinom

Melodije s patinom

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo premijeru priče Nataše Ozmec Upomoć, moja kći je uragan.

Večerašnju Metaforu od 21 sat započinjemo pjesmama Nikice Petraka, a nastavljamo poezijom Adama Zagajewskog, Zbigniewa Herberta, Carol Ann Dufy, Teda Hughesa i Thomasa Transtroemera. U drugom satu čitamo uratke Staše Aras, Voje Šindolića i još ponekog pjesnika juga, sunčanice na gradskim ulicama, vreve i žamora, pokušavamo kontrapunktom uzvratiti nepovoljnoj meotorologiji.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 19:35 ne propustite emisiju Zvjezdana prašina u predbožićnom ugođaju.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Legendarnog britanskoga glazbenika Stevena Patricka Morrisseya predstavljamo od 20 sati u emisiji Eurofest. Slušat ćemo londonski koncert održan 2018.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!