08:15 / 05.02.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HR

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Emisiju Hrvatski radio za Banovinu možete slušati od 9:05.

Od 11:05 do 12 sati pratite program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U današnjim Minijaturama za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas u Muzej grada Koprivnice, gdje nam arheolog Ivan Valent pripovijeda uzbudljivu arheološku priču o dva kamena lava pronađena u dravskom šljunku.

Što dvojica najbogatijih ljudi na svijetu rade da bi se ograničile klimatske promjene i zašto to izaziva oprečne reakcije, poslušajte u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. Dr. Ivanka Radman osvrće se na utjecaj pandemije na psihičko zdravlje, a dr. Vjekoslav Štrukil objašnjava kako radi njegova nova metoda za razgradnju PET plastike, koja bi se mogla primijeniti i za recikliranje plastike i u velikim količinama.

U današnjim Mudricama od 13:45 pitamo se za što koristimo brojeve, a za što slova te može li se u cijelu priču oko matematike dodati malo boje. 

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 preslušavamo album Punisher američke glazbenice Phoebe Bridgers koji je u mnogim godišnjim izborima najboljih ostvarenja iz prošle godine bio pri vrhu.

U emisiji Trag vjere od 18:05 donosimo: prvi puta obilježen Međunarodni dan ljudskog bratstva - spomen na potpisivanje Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život. Hrvatski Caritas zajedno s biskupijskim nastavlja pomagati ljudima koji žive na području koje trpi posljedice potresa. Kako teče isporuka stambenih modula i što je sve ljudima potrebno, u emisiji govori ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina. Najavljujemo proslavu Stepinčeva u Zagrebu, Krašiću i Rimu.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Mirjane Mrkela Kuća od zrcala.

Gramatika svjetla naslov je knjige pjesama ugledne škotske pjesnikinje Carol Ann Duffy što ju je nedavno objavio zagrebački VBZ. U večerašnjoj emisiji Metafora od 20:15 telefonski razgovaramo s prevoditeljem Tomislavom Kuzmanovićem i predstavljamo ovu našoj publici manje poznatu, a vrsnu autoricu. U nastavku čitamo iz knjige Za svojim pjesmama doajena hrvatskog pjesništva Petra Gudelja. Također čitamo i izbor iz pjesničkih noviteta.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 19:35 možete slušati glazbeno dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdana prašina. U sklopu emisije u Glazbenom magazinu iz serije "Jazz na filmu" predstavit ćemo glazbu u filmovima Woodya Allena, a u programu Swing Time čut ćemo vokalne obrade skladbi iz repertoara orkestra Tomya Dorseya u izvedbama vokalne grupe The Modernaires.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 16:30 pratimo snimku koncerta održanog 17. rujna 2020. u dvorani Dvořak palače Rudolfinum u Pragu u okviru Dvořakova praškog međunarodnoga glazbenog festivala. Komorni orkestar Češke filharmonije svira pod umjetničkim vodstvom violinista Josefa Špačeka, a na rasporedu su djela čeških majstora - Josefa Suka, Jana Vaclava Vorišeka i Antonina Dvořaka.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)


video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

U 20:05 prikazujemo dokumentarni film Djeca u zatvoru - žrtve Amerike. Procjenjuje se da 10.000 Amerikanaca služi doživotnu kaznu zatvora zbog zločina koje su počinili kao djeca. U mnogim školama policijski službenici paze na disciplinu i usvojili su politiku "nulte tolerancije", zbog čega djeca zbog sitnih prekršaja često dobiju policijski dosje.

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Više podataka o radijskim i televizijskim emisijama potražite na hrti.hrt.hr.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!