06:57 / 07.01.2022.

Autor: Gordana Hegediš/HRT

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Iz Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu prenosimo Božić po julijanskom kalendaru od 9:25 Liturgiju će predvoditi vikar patrijarha srpskog Porfirija, episkop marčanski Sava uz susluženje više svećenika i đakona.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Minijaturi za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas u Državni arhiv u Pazinu gdje listamo dnevnike pazinskog gimnazijalca Ivana Aničića, iz vremena prije Prvog svjetskog rata.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Nova istraživanja Marsa, asteroida, pokusna lansiranja najvećih raketa nosača i svemirskih brodova – to su neki od događaja najavljenih u 2022. u istraživanjima svemira koje izdvajamo u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. O 160 godina praćenja klime, potresa i istraživanja u svim geofizičkim disciplinama u Geofizičkom zavodu u Zagrebu razgovaramo s akademikom Mirkom Orlićem

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

U Mudricama od 13:45 letimo balonom, gasimo požar kanaderom i uklanjamo nepropisno parkirane automobile paukom. Mudrujemo, naime, o neobičnim prometnim sredstvima.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete izbor pjesama s albuma koji se u većini izbora najboljih prošlogodišnjih glazbenih ostvarenja našao na listi među deset albuma godine. Riječ je o albumu I DON'T LIVE HERE ANYMORE američkog rock benda The War on Drugs.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

U Tragu vjere od 18:05 poslušajte: Posvajanje djece je jedan od najuzvišenijih oblika majčinstva i očinstva, poručio je Papa tijekom opće audijencije, a molitvenu nakanu za mjesec siječanj posvetio je molitvi za ljude progonjene zbog svoje vjere: da pronađu priznanje i dostojanstvo koje imaju kao braća i sestre.

Kršćani koji se ravnaju prema starome kalendaru danas slave Božić. Katehetska zimska škola promišlja o vjeronauku u školi iz perspektive enciklike Fratelli tutti.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno smo pripremili priču Ivana Tomičevića: Snjegovići.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Prvu ovogodišnju emisiju Metafora od 20:15 otvaraju birani dijelovi s platforme Poetski tren, projekta naše suradnice Gordane Kovačić.

Nastavljamo nasumičnim izborom iz nepreglednog polja svjetske poezije, s naglaskom na neke omiljene pjesnike u godini na njezinom nepovratnom početku.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom od 19:35 možete pratiti glazbeno dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdanu prašinu. U sklopu emisije izdvajamo snimku koncerta Ornele Vanoni i Gina Paolia održan u Teatru Lyrick di Assisi 24. lipnja 2005. godine.

Zvjezdana prašina

Zvjezdana prašina

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem od 16:35 u emisiji Tragom glazbe donosimo snimku koncerta održanog 20. siječnja 2020. u dvorani Dvorak palače Rudolfinum u Pragu. Simfonijskim orkestrom Praškog radija ravna estonska dirigentica Anu Tali, na rasporedu su Uvertira Hebridi Felixa Mendelssohna, 3. concert za rog i orkestar Wolfganga Amadeusa Mozarta, Serenada za tenor, rog i gudače Benjamina Brittena i Enigma varijacije Edwarda Elgara. Solisti su hornist Radek Baborak  i tenor Toby Spence. 

Tragom glazbe

Tragom glazbe

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!