07:37 / 28.01.2022.

Autor: Gordana Hegediš/HRT

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U ciklusu Iz arhiva i muzeja, u emisiji Minijature za radoznale od 12:23, govorimo o građi Državnog arhiva u Pazinu koja dokumentira rad Oblasnog narodnog odbora za Istru neposredno nakon Drugoga svjetskog rata. 

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Pjev slavuja daje nam mnoge nove zanimljive informacije o toj, u književnosti i glazbi opjevanoj ptici. U emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 o novim spoznajama iz svojih istraživanja slavuja govori Valentin Amrhein sa Sveučilišta u Baselu. Prof. dr. Snježana Paušek Baždar analizira utjecaj znanstvene sredine na povijesti znanosti, na primjeru Dubrovačkih znanstvenika od 15. do 19. stoljeća.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi i jedinstvena riznica biološke raznolikosti. Ono je stanište za više od dvije trećine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj i jedno od najvažnijih mrijestilišta riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu. U emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10 vodimo vas u šetnju Parkom prirode Lonjsko polje.

Slušaj kako zemlja diše

Slušaj kako zemlja diše

Foto: HRT / HRT

Danas u Mudricama od 13:45 sklapamo prijateljstva, učimo dijeliti igračke i čuvati tajne. Važno je ove vještine dobro naučiti kako bismo ih mogli primijeniti i kada odrastemo.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

Sir Rod Stewart prvi solo album objavio je 1969. godine, a krajem prošle godine svjetlo dana ugledalo je 32. studijsko ostvarenje THE TEARS OF HERCULES ovog legendarnog Škota. Danas u emisiji Po vašem izboru od 16:05 preslušavamo pjesme s tog izdanja koje je dobilo dosta različite ocjene kritike, od onih vrlo dobrih pa sve do čak nedovoljnih, no Rod Stewart još je uvijek veliki mamac za publiku tako da je album stigao i do petog mjesta na top ljestvici u Velikoj Britaniji.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

Glazbeni povratak u godinu 2002. očekuje nas u emisiji Klasični evergreeni od 18:30. Na programu su Centurion, za orkestar Tomislava Uhlika, Invocazione za sopran saksofon i klavir Uroša Kreka i Flute Session Petra Obradovića.

U jezičnim minutama u emisiji Govorimo hrvatski od 19:45 razmatramo smije li dizajner preskakati pravopis.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U prvom satu večerašnje Metafore od 20:15 pratimo Noć muzeja. Doznat ćemo što se prigodno događa u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Gradskom muzeju Varaždin te u nezaobilaznom Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

U drugom satu slavimo 88. rođendan jednog od naših najvećih pjesnika - Danijela Dragojevića. Čitamo njegovu poeziju, veselimo se i zapitujemo u bezvremenskoj ljepoti i jednostavnosti.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

U emisiji S mjerom od 16:40 na Drugom programu u trećem nastavku trilogije nastavljamo o karakteristikama vode, nakon boje i mirisa – mutnoća. Temu za ovu epizodu pripremila je doc. dr. sc. Anita Rakić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Od 20 sati možete pratiti prijenos gala koncerta iz Dubrovnika pod nazivom Sve najbolje iz Grada.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu u U hramu pjeva od 19 sati slušamo prvi dio velikog vokalno-orkestralnog djela Edwarda Elgara, Geroncijev san, skladanog na tekst sv. Johna Henryja Newmana. U izvedbi sudjeluju John Mitchinson – tenor, Janet Baker – mezzosopran, John Shirley Quirk – bas-bariton, te Zbor i Simfonijski orkestar grada Birminghama, a dirigent je Sir Simon Rattle.

U hramu pjeva

U hramu pjeva

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!