Ovoga petka preporučujemo

04.02.2022.

07:44

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1) 

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u oporukama iz vremena mletačke vlasti u Istri, koje se čuvaju u Državnom arhivu u Pazinu, govori viša arhivistica Biserka Budičin.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Jedinstveni veliki Centar za istraživanja u kemiji otvoren je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. U emisiji o znanosti Drag mi je Platon, od 12:30, o novim mogućnostima suradnje s gospodarstvom, kao i mogućnostima istraživanja i nastave na novoj opremi koja se nalazi u centru, govori prof. dr. Josip Požar.

S prof. dr. Snježanom Paušek Baždar razgovaramo o znanstvenim krugovima Dubrovnika i stranim znanstvenim sredinama u kojima su dubrovački prirodoslovci oblikovali svoje ideje i karijere od 15. do 19. stoljeća.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Zvijezde, planeti, galaktike i astronauti, o tome danas mudrujemo u Mudricama od 13:45.

Richard Ashcroft,
frontmen grupe The Verve, krajem prošle godine objavio je novi solo album Acoustic Hymns Vol. 1. Na albumu je 12 ponovno snimljenih pjesama grupe The Verve i pjesama iz njegove solističke karijere, ali u akustičnoj verziji, a poslušajte ih u emisiji Po vašem izboru od 16:05.

Glazbu Richarda Straussa poslušajte u Klasičnim evergeenima od 18:30. 

Što je jubilej i koje su jubilarne obljetnice? I kakve s tim ima veze ekstatična vjernička pjesma-doznajte u emisiji Govorimo hrvatski, od 19:45. 

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Večerašnju Metaforu, od 20:15, počinjemo poezijom američke pjesnikinje Anne Sexton, nastavljamo listanjem starih brojeva časopisa Quorum i potragom za prvim prijevodima suvremenih svjetskih pjesnika na hrvatski jezik. Zavirujemo na portale Najbolje knjige, Strane i Astronaut u potrazi za klasicima i njihovim mladim poetskim baštinicima. Za kraj emisije pripremili smo nekoliko ljubavnih pjesama domaćih autora.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18 sati možete pratiti kombinirani prijenos nogometne utakmice HNL-a: Slaven Belupo - Šibenik i košarkaške utakmice hrvatskoga prvenstva: Zadar - Cibona.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 19 sati u emisiji U hramu pjeva slušamo drugi dio velikog vokalno-orkestralnog djela Edwarda Elgara, Geroncijev san, skladanog na tekst sv. Johna Henryja Newmana. U izvedbi sudjeluju John Mitchinson – tenor, Janet Baker – mezzosopran, John Shirley Quirk – bas-bariton, te Zbor i Simfonijski orkestar grada Birminghama, a dirigent je Sir Simon Rattle.

U hramu pjeva

U hramu pjeva

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!