Ovoga petka preporučujemo na radiju

22.07.2022.

06:57

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)  

Uz "Inflaciju uživo" saznajmo jesu li cijene skuplje i kad je cijena koštanja pleonazam, a kad nije. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Ljeto u Slavoniji, Baranji i Srijemu, važna je vijest, ove je godine bez komaraca. Ima li ih uopće, provjerili smo na mjestu gdje se od njih, turistički gledano, prošlih godina nije dalo živjeti - u parku prirode Kopački rit. Tragom nedavnog zanimljivog arheološkog otkrića, Đurinog rimskog sarkofaga pozivamo vas u šetnju najstarijim europskim gradom -Vinkovcima. A spas od vrućine našli smo u Osijeku na popularnoj gradskoj plaži - Copacabani. U dio koji je obnovljen prvi put nakon nastanka popularne Kopike prije 46 godina, Osijek je uložio 35 milijuna kuna, a otvoren je prošloga vikenda. Grad na Dravi postao je bogatiji za olimpijski bazen, kakav nikada nije imao. Što turistima na kontinentu nudimo i kako se razvijamo - poslušajte u Ljetu na Prvom od 8:05, koje iz Osijeka uređuje i vodi Marija Vukasović Petrinović.

 Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas u Arheološki muzej Istre u Puli gdje ćemo otkriti čemu je služila jedna neobična bravica iz antičkoga doba.

U nizu istraživanja pčela, prof. dr. Ivana Tlak Gajger otkrila je važne informacije o bolestima koje ih ugrožavaju. One su bitne ne samo kao novo znanje, posebno o lokalnim zajednicama, nego i u liječenju, prevenciji i čuvanju tih krilatih kukaca toliko važnih za prirodu i čovjeka. O tome u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 govori prof. Tlak Gajger, a ulogu znanja I inovacija u oprašivanju voćnjaka objašnjava Josip Popčević

Zvijezde, planeti, galaksije i astronauti, o tome danas mudrujemo udanašnjoj emisiji za najmlađe, u Mudricama od 13:45.

Kakvi su filmovi, izložbe, okrugli stolovi, popratni programi i atmosfera na ovogodišnjem 69. Pulskom filmskom festivalu, doznajte u posebnim emisijama od 15:30.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album EUROPIANA britanskog kantautora Jacka Savorettia

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Višnje Biti Od ljeta do ljeta. Na Šipanu je lijepo živjeti, ali je i otočki teško, u današnje vrijeme kada se sve gleda kroz novac, govori nam Đuro Labaš. U ovoj kratkoj dokumentarnoj formi on se sjeća svojega djetinjstva, maslina, mora, luke šipanske, tvornice sardina. I nada se da će se ipak netko od mladih vratiti na taj čudesno lijepi otok.  

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Željke Brajša Žirafić Šarafić.

U Metafori od 20:15 čitamo poeziju Czeslawa Milosza, Stjepana Gulina, Krešimira Bagića i drugih. Glazbeno smo šaroliki, poput ljetnog rekvizita.  

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)  

Od 16 sati možete slušati dnevni radijski show Drugi dio dana koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HR2 / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U Životu glazbe od 16:30 predstavljamo dva projekta čiji su rezultat nova notna i diskografska izdanja djela hrvatskih skladatelja na kojima su predstavljeni slabo poznati dijelovi njihova opusa.

U prvom dijelu emisije upoznajemo solo pjesme Franje Krežme kroz izvedbe mezzosopranistice Nataše Antoniazzo i pijanistice Mie Elezović, a zatim upoznajemo duhovno stvaralaštvo Ivana pl. Zajca kroz interpretacije Muškog zbora Instituta za crkvenu glazbu i Muzičke akademije, pod ravnanjem dirigentice Jasenke Ostojić.  

Život glazbe

Život glazbe

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!